Pracovní skupinu konanou 19.4.2016 řídil ředitel odboru PRV Ing. Josef Tabery.
Cílem operace je zlepšení konkurenceschopnosti prvovýrobců (především malých a středních podniků) jejich lepším začleněním do zemědělsko-potravinářského řetězce. Požadovaného stavu je možno dosáhnout prostřednictvím programů jakosti, zvýšením efektivity výroby, přidáváním hodnoty zemědělským produktům, a podporou místních trhů a krátkých dodavatelských řetězců.
Celková alokace podopatření na období PRV 2014–2020 (včetně nár. zdrojů): 2 647 mil. Kč. Na II. kolo vyhrazeno 750 mil. Kč.
Podporované aktivity a způsobilé výdaje:
- budou podporovány investice do zařízení a moderních technologií, která souvisejí se zpracováním zemědělských produktů a uváděním výrobků na trh;
- projekty zaměřené na investice související s uváděním produktů na trh, a to včetně výstavby a rekonstrukcí budov.
Příjemcem může být zemědělský podnikatel, výrobce potravin, nebo výrobce krmiv, který splňuje definici mikro, malého, nebo středního podniku.
Navrhované změny oproti I.kolu:
- navýšení podílu z příjmů ze zemědělské prvovýroby v záměru a) z 30 % na 45 %
- v rámci způsobilých výdajů zrušen marketing
- doplnění maximálních limitních částek u některých způsobilých výdajů (v současnosti zpracovává VÚPP)
- nové preferenční kritérium u záměru b) „Žadatel je mladý potravinář/krmivář do 40 let“
- odstraněno preferenční kritérium „Předmětem projektu je výroba mouky a/nebo škrobu z bezlepkových obilovin, sóji a/nebo amarantu“
- u preferenčního kritéria žadatelem je zemědělec/zpracovatel/krmivář prodloužena lhůta na 5 let
- rozšířeno preferenční kritérium „Předmětem projektu je zpracování“ o komoditu „krmivo“
- doplněna další kategorie do preferenčního kritéria „Žadatel – výrobce krmiv má podíl příjmů z výroby krmiv z celkových příjmů“ o 35 – 45 %
Č. | Kritérium | Možný bodový zisk |
1. | Žadatel podniká alespoň 5 let v zemědělství | 10 |
Hodnocení se provádí na základě údajů, které žadatel uvedl do Žádosti o dotaci. Body budou uděleny v případě, že registrace v Evidenci zemědělských podnikatelů je starší 5 let od data podání ŽOD. | ||
2. | Součástí projektu je investice do zkrácení dodavatelského řetězce v rámci místních trhů: | |
Zkrácení dodavatelského řetězce v rámci místních trhů znamená zvýšení přímého prodeje. Body budou uděleny v případě, že žadatel vynaloží finanční prostředky v rámci uvádění na trh zemědělských produktů. Prodej výrobků uvedených v příloze I Smlouvy o fungování EU (annex) musí tvořit více než 50% všech výrobků prodávaných v provozovně, pojízdné prodejně, při stánkovém prodeji či prodeji ze dvora. Splnění kritéria se prokazuje při fyzické kontrole projektu na místě. Příjemce dotace vede oddělenou evidenci tržeb annexových a neannexových výrobků v příslušné provozovně, pojízdné prodejně, při stánkovém prodeji či prodeji ze dvora. Ověření údajů v ní uvedených bude zkontrolováno v účetnictví/daňové evidenci příjemce dotace. Předmětem kontroly budou účetní doklady počínaje prvním účetně uzavřeným obdobím následujícím po podání Žádosti o platbu. V případě prodeje ze stánku na místních trzích navíc příjemce dotace doloží min. 10 dokladů o pronájmu prodejní plochy, popř. doklad o pronájmu prodejní plochy na dobu delší než 3 měsíce (doklady budou předloženy za každý kalendářní rok následující po podání žádosti o platbu). Tyto podmínky musí být dodrženy po celou lhůtu vázanosti na účel projektu. Všechny výdaje spojené s tímto kritériem budou zařazeny do kódu 008. | ||
2.1 | nově pořízená (zřízení nové prodejny výrobků, pojízdné prodejny, stánkového prodeje, prodeje ze dvora potvrzené Státní veterinární správou) | 10 |
2.2 | rekonstrukce a modernizace stávající kapacity zkracující dodavatelské řetězce | 5 |
3. | Žadatel zaměstnává min. 20% zdravotně či sociálně znevýhodněných zaměstnanců z celkového počtu zaměstnanců. | 10 |
Hodnocení se provádí na základě údajů, které žadatel uvedl do Žádosti o dotaci. Bližší specifikace a způsob výpočtu je stanoven v příloze č. 7. Splnění kritéria se prokazuje při fyzické kontrole projektu na místě. | ||
4. | Podnik dosahuje min. 150 000,- Kč přidané hodnoty na přepočteného pracovníka a rok (stav v jednom roce ze tří posledních účetně uzavřených období). | 15 |
Hodnocení se provádí na základě vyplněného Formuláře prokázání přidané hodnoty podniku uvedeného v příloze č. 12 a údajů o počtu přepočtených pracovníků uvedených ve formuláři Žádosti o dotaci. Splnění kritéria se prokazuje při fyzické kontrole projektu na místě. | ||
5. | Žadatel v hodnocení Finančního zdraví splňuje úroveň kategorie: | |
Hodnocení se provádí dle kategorie, do které žadatel spadá. Metodika výpočtu a kalkulátor je zveřejněn na internetových stránkách www.eagri.cz/prv a www.szif.cz. Kontrola se provádí při fyzické kontrole projektu na místě. Projekty do 1 mil. Kč (včetně) způsobilých výdajů se nehodnotí, proto nemohou získat body za toto kritérium. | ||
5.1 | A | 10 |
5.2 | B | 5 |
6. | Výsledkem projektu je zvýšení efektivity technologie. | 5 |
Hodnocení se provádí na základě informací ze Žádosti o dotaci (údaje lze čerpat z technické popř. jiné dokumentace k zařízení/technologii, ze které je patrný výkon). Zvýšení efektivity výroby stanovíme porovnáním podílu výkonu technologie před realizací projektu a po realizaci projektu. Příjemce dotace k ŽOP doloží dokument prokazující vlastnictví popř. užívání původního zařízení/technologie včetně technické dokumentace, z niž bude patrný výkon, a porovná je s údaji o výkonu nové technologie nebo zařízení, které jsou předmětem projektu. Splnění kritéria (prokázání zvýšení výkonu technologie nebo zařízení min. o 10%) se prokazuje v rámci kontroly fyzické realizace. Lze porovnávat jen zařízení/technologii se srovnatelným funkčním zaměřením. Body získá jen žadatel, který již srovnatelné zařízení/technologii využíval. | ||
7. | Předmětem projektu je zpracování: | |
Hodnocení se provádí na základě údajů vyplněných ve formuláři Žádosti o dotaci, a to projektům, jejichž předmět souvisí se zpracováním daných komodit (tzn. masa, mléka, ovoce, zeleniny) a všechny vstupy a všechny výstupy zpracování jsou zařazeny do kapitol uvedených komodit Přílohy I Smlouvy o fungování EU (viz příloha č. 13 Pravidel). Pořizovaná investice musí být převažujícím způsobem využívána ke zpracování dané komodity. V rámci kapitoly 4 budou předmětem preferenčního kritéria pouze mléko a mléčné výrobky, v rámci kapitoly 7 budou předmětem preferenčního kritéria zelenina a luštěniny (houby v tomto kritériu preferovány nejsou), v rámci kapitoly 12 budou předmětem preferenčního kritéria chmelové šištice. | ||
7.1. | mléka (kapitola* 4) | 30 |
7.2. | masa (kapitola* 1,2,5,16) | 25 |
7.3. | ovoce/zeleniny, chmele a moštových hroznů (kapitola* 7,8,12,20, 22.04,22.05) | 20 |
7.4 | krmiva (kapitola* 23) | 15 |
8. | Žadatel nejpozději k Žádosti o platbu předloží platné osvědčení o původu biopotraviny/biokrmiva, které je uděleno některou z kontrolních organizací pověřenou MZe dle čl. 29 zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, tzn. ABCERT AG, BIOKONT CZ s.r.o., KEZ o.p.s. a BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. a je vydáno na některý výrobek žadatele, či na proces výroby, který je předmětem podaného projektu.
Současně počínaje prvním účetně uzavřeným rokem po podání Žádosti o platbu bude po dobu vázanosti projektu na účel dosahovat: |
|
Hodnocení se provádí na základě formuláře, který se předkládá každoročně po stanovenou dobu. Tento formulář (příloha č. 11 těchto Pravidel) musí být potvrzený kontrolní organizací, a to vždy do 31.12. roku následujícího po sledovaném účetně uzavřeném období. O kontrolu a potvrzení formuláře požádá příjemce dotace kontrolní organizaci nejpozději do 30.9. daného roku. Na pozdější žádosti nemusí být ze strany kontrolní organizace brán zřetel. | ||
8.1. | více než 75% podílu příjmu/výnosu z produkce biopotravin/biokrmiv na celkových příjmech/výnosech z produkce potravin/krmiv,
nebo více než 25 mil. Kč příjmu/výnosu za produkci biopotravin/biokrmiv |
10 |
8.2. | 10 – 75 % (včetně) podílu příjmu/výnosu z produkce biopotravin/biokrmiv na celkových příjmech/výnosech z produkce potravin/krmiv,
nebo 10 – 25 mil. Kč (včetně) příjmu/výnosu za produkci biopotravin/ biokrmiv |
5 |
9. | Žadatel má registrovanou značku kvality potravin KLASA u některého ze svých výrobků, nebo je některý z jeho produktů označen jako produkt s chráněným zeměpisným označením nebo označením původu nebo jako zaručená tradiční specialita, či získal ocenění Regionální potravina. | 10 |
Hodnocení se provádí na základě doložené prosté kopie platného certifikátu Klasa, nebo na základě dokladu, že je některý z produktů žadatele označen jako produkt s chráněným zeměpisným označením nebo označením původu nebo jako zaručená tradiční specialita, nebo že získal ocenění Regionální potravina udělené Ministerstvem zemědělství (např. prostá kopie informace o zápisu z Úředního věstníku EU, prostá kopie platného certifikátu). Nejde o chráněné označení původu (CHOP) a chráněné zeměpisné označení (CHZO) týkající se vína, neboť tato označení se vztahují na oblast, kde se nachází vinice, nikoliv na výrobek. | ||
10. | Podnik uplatňuje certifikovaný systém bezpečnosti a jakosti potravin/krmiv nebo je nositelem certifikátu Management životního prostředí. | 5 |
Hodnocení se provádí na základě předloženého platného certifikátu systému bezpečnosti a jakosti potravin nebo krmiv vydaný certifikačním orgánem (např. BRC, IFS), který je akreditován pro certifikaci příslušného systému. V případě ISO je uznatelný pouze certifikát ISO 22000 pro systém bezpečnosti a jakosti potravin/krmiv a ISO 14000 pro Management životního prostředí. | ||
11. | Místo realizace projektu se nachází v hospodářsky problémových regionech definovaných v příloze usnesení vlády ČR č. 344 ze dne 15. května 2013 ke Strategii regionálního rozvoje ČR 2014-2020. | 2 |
Hodnocení se provádí na základě údajů, které žadatel uvedl do Žádosti o dotaci. Body budou uděleny pouze v případě, kdy se místo realizace celého projektu bude nacházet v některém z těchto regionů. | ||
12. | Předmětem projektu je investice do technologií umístěných v objektu ve vlastnictví žadatele. | 5 |
Hodnocení se provádí na základě údajů uvedených ve výpisu z Katastru nemovitostí. Žadatel musí být zapsán jako 100% vlastník nemovitosti minimálně od data podání Žádosti o dotaci až do uplynutí lhůty vázanosti na účel. | ||
13. | Výdaje, ze kterých je stanovena dotace (uvedené ve formuláři Žádosti o dotaci) jsou | 10 |
Hodnocení se provádí na základě předložené Žádosti o dotaci | ||
13.1 | do 1 miliónu Kč (včetně) | 10 |
13.2. | 1 – 3 milióny Kč (včetně) | 8 |
13.3 | 3 – 5 miliónů Kč (včetně) | 6 |
14. | Předmětem projektu je pořízení informačních technologií souvisejících s dohledatelností výrobku. | 5 |
Hodnocení se provádí na základě předložené Žádosti o dotaci. Výdaje, ze kterých je stanovena dotace související s tímto preferenčním kritériem, budou zahrnuty do kódu 002. Musí se jednat o prokazatelnou dohledatelnost. | ||
15. | Žadatel je mladý zemědělec do 40 let | 5 |
Hodnocení se provádí na základě údajů uvedených v Žádosti o dotaci a z Centrálních registrů.
Mladý zemědělec je: mikro nebo malý podnik a zároveň v případě fyzické osoby: osoba, která dosáhla ke dni zaregistrování Žádosti o dotaci věku 18 let a zároveň k témuž dni není starší 40 let (nedosáhla věku 41 let), v případě právnické osoby: musí být tato řízena fyzickou osobou, která: dosáhla ke dni zaregistrování Žádosti o dotaci věku 18 let a zároveň k témuž dni není starší 40 let (nedosáhla věku 41 let), v právnické osobě plní funkci statutárního orgánu – podílí se na základním kapitálu ze 100 %, je oprávněna za právnickou osobu jednat samostatně. |
||
16. | Projekt je zaměřen na zpracování produktů uváděných na trh zemědělským podnikatelem do velikosti | |
Hodnocení se provádí na základě vyplněné přílohy ke dni podání Žádosti o dotaci. Způsob výpočtu je uveden v Příloze č. 6 těchto Pravidel. | ||
16.1 | Mikro | 10 |
16.2 | Malé | 5 |
17. | Žadatel dosahuje podílu příjmů/výnosů ze zemědělské prvovýroby z celkových příjmů/výnosů: | |
Hodnocení se provádí na základě vyplněné přílohy Formulář prokázání podílu příjmů/výnosů ze zemědělské prvovýroby, příloha č. 10. V případě, že nedosahuje stanovených příjmů z prvovýroby, body nebudou uděleny. Splnění kritéria se dále prokazuje při fyzické kontrole projektu na místě. | ||
17.1. | 60 – 80% (stav za poslední účetně uzavřené období) | 5 |
17.2. | více než 80 % (stav za poslední účetně uzavřené období) | 10 |
18. | Součástí celkových výdajů projektu je i modernizace zemědělského podniku. | 15 |
Hodnocení se provádí na základě údajů z Žádosti o dotaci a při kontrole na místě. Část projektu týkající se modernizace zemědělského podniku (žadatel na výdaje související s produkcí komodity může žádat v operaci 4.1.1) a část projektu týkající se zpracování této komodity (žadatel na zpracování žádá v operaci 4.2.1) na sebe musí navazovat. Pokud žadatel žádá o dotaci na obě části v operacích 4.1.1 a 4.2.1, musí tyto žádosti být podány v jednom kole příjmu žádostí. Obě části musí tvořit samostatný funkční celek. Výdaje na modernizaci zemědělského podniku musí být zrealizovány nejpozději do smluvního termínu pro předložení Žádosti o platbu stanoveném v Dohodě o poskytnutí dotace v operaci 4.1.1, nejpozději však do 24 měsíců od podpisu Dohody o poskytnutí dotace v operaci 4.1.1, nebo v případě, že žadatel realizuje výdaje na modernizaci zemědělského podniku z vlastních zdrojů, musí být tyto výdaje zrealizovány v době od data zaregistrování Žádosti o dotaci v operaci 4.2.1 do data podání Žádosti o platbu v operaci 4.2.1. V případě, že žadatel část projektu týkající se modernizace zemědělského podniku nezrealizuje, bude ukončena administrace obou Žádostí (v operaci 4.2.1 ale i 4.1.1) a požadovaná dotace nebude vyplacena, resp. bude požadováno její vrácení. Část projektu, týkající se modernizace zemědělského podniku, musí splňovat minimálně podmínky stanovené v kapitole č. 5 Specifických podmínek Pravidel operace 4.1.1. |
V rámci debaty byl vznesen návrh panem Martinem Ludvíkem (předseda Ovocnářské unie České republiky, z.s.) na navýšení bodového hodnocení v rámci kritéria č. 7.3 z původních 20 bodů na 25 bodů.
Za Svaz PROBIO bylo navrženo bodového zvýhodnění subjektu, který se zúčastnil soutěže soutěže Česká biopotravina. V rámci diskuze mezi členy pracovní skupiny se došlo k závěru, že by neměl být podpořen každý účastník soutěže, ale pouze sebjekt, který byl v rámce soutěže výhercem.
Č. | Kritérium | Možný bodový zisk |
1. | Žadatel podniká alespoň 5 let v potravinářství/krmivářství | 10 |
Hodnocení se provádí na základě údajů, které žadatel uvedl do Žádosti o dotaci. Body budou uděleny v případě, že registrace v obchodním nebo živnostenském rejstříku je starší 5 let od data podání ŽOD. | ||
2. | Součástí projektu je investice do zkrácení dodavatelského řetězce v rámci místních trhů: | |
Zkrácení dodavatelského řetězce v rámci místních trhů znamená zvýšení přímého prodeje. Body budou uděleny v případě, že žadatel vynaloží finanční prostředky v rámci uvádění na trh zemědělských produktů. Prodej výrobků uvedených v příloze I Smlouvy o fungování EU (annex) musí tvořit více než 50% všech výrobků prodávaných v provozovně, pojízdné prodejně, při stánkovém prodeji či prodeji ze dvora. Splnění kritéria se prokazuje při fyzické kontrole projektu na místě. Příjemce dotace vede oddělenou evidenci tržeb annexových a neannexových výrobků v příslušné provozovně, pojízdné prodejně, při stánkovém prodeji či prodeji ze dvora. Ověření údajů v ní uvedených bude zkontrolováno v účetnictví/daňové evidenci příjemce dotace. Předmětem kontroly budou účetní doklady počínaje prvním účetně uzavřeným obdobím následujícím po podání Žádosti o platbu. V případě prodeje ze stánku na místních trzích navíc příjemce dotace doloží min. 10 dokladů o pronájmu prodejní plochy, popř. doklad o pronájmu prodejní plochy na dobu delší než 3 měsíce (doklady budou předloženy za každý kalendářní rok následující po podání žádosti o platbu). Tyto podmínky musí být dodrženy po celou lhůtu vázanosti na účel projektu. Všechny výdaje spojené s tímto kritériem budou zařazeny do kódu 008. | ||
2.1 | nově pořízená (zřízení nové prodejny výrobků, pojízdné prodejny, stánkového prodeje, prodeje ze dvora potvrzené Státní veterinární správou) | 10 |
2.2 | rekonstrukce a modernizace stávající kapacity zkracující dodavatelské řetězce | 5 |
3. | Žadatel zaměstnává min. 20% zdravotně či sociálně znevýhodněných zaměstnanců z celkového počtu zaměstnanců. | 10 |
Hodnocení se provádí na základě údajů, které žadatel uvedl do Žádosti o dotaci. Bližší specifikace a způsob výpočtu je stanoven v příloze č. 7. Splnění kritéria se prokazuje při fyzické kontrole projektu na místě. | ||
4. | Podnik dosahuje min. 150 000,- Kč přidané hodnoty na přepočteného pracovníka a rok (stav v jednom roce ze tří posledních účetně uzavřených období). | 15 |
Hodnocení se provádí na základě vyplněného Formuláře prokázání přidané hodnoty podniku uvedeného v příloze č. 12 a údajů o počtu přepočtených pracovníků uvedených ve formuláři Žádosti o dotaci. Splnění kritéria se prokazuje při fyzické kontrole projektu na místě. | ||
5. | Žadatel v hodnocení Finančního zdraví splňuje úroveň kategorie: | |
Hodnocení se provádí dle kategorie, do které žadatel spadá. Metodika výpočtu a kalkulátor je zveřejněn na internetových stránkách www.eagri.cz/prv a www.szif.cz. Kontrola se provádí při fyzické kontrole projektu na místě. Projekty do 1 mil. Kč (včetně) způsobilých výdajů se nehodnotí, proto nemohou získat body za toto kritérium. | ||
5.1 | A | 10 |
5.2 | B | 5 |
6. | Předmětem projektu je zvýšení efektivity technologie. | 5 |
Hodnocení se provádí na základě informací ze Žádosti o dotaci (údaje lze čerpat z technické popř. jiné dokumentace k zařízení/technologii, ze které je patrný výkon). Zvýšení efektivity výroby stanovíme porovnáním podílu výkonu technologie před realizací projektu a po realizaci projektu. Příjemce dotace k ŽOP doloží dokument prokazující vlastnictví popř. užívání původního zařízení/technologie včetně technické dokumentace, z níž bude patrný výkon, a porovná je s údaji o výkonu nové technologie nebo zařízení, které jsou předmětem projektu. Splnění kritéria (prokázání zvýšení výkonu technologie nebo zařízení min. o 10%) se prokazuje v rámci kontroly fyzické realizace. Lze porovnávat jen zařízení/technologii se srovnatelným funkčním zaměřením. Body získá jen žadatel, který již srovnatelné zařízení/technologii využíval. | ||
7. | Předmětem projektu je zpracování: | |
Hodnocení se provádí na základě údajů vyplněných ve formuláři Žádosti o dotaci, a to projektům, jejichž předmět souvisí se zpracováním daných komodit (tzn. masa, mléka, ovoce, zeleniny) a všechny vstupy a všechny výstupy zpracování jsou zařazeny do kapitol uvedených komodit Přílohy I Smlouvy o fungování EU (viz příloha č. 13 Pravidel). Pořizovaná investice musí být převažujícím způsobem využívána ke zpracování dané komodity. V rámci kapitoly 4 budou předmětem preferenčního kritéria pouze mléko a mléčné výrobky, v rámci kapitoly 7 budou předmětem preferenčního kritéria zelenina a luštěniny (houby v tomto kritériu preferovány nejsou), v rámci kapitoly 12 budou předmětem preferenčního kritéria chmelové šištice. | ||
7.1. | mléka (kapitola* 4) | 30 |
7.2. | masa (kapitola* 1,2,5,16) | 25 |
7.3. | ovoce/zeleniny, chmele a moštových hroznů (kapitola* 7,8,12,20, 22.04,22.05) | 20 |
7.4 | krmiva (kapitola* 23) | 15 |
8. | Žadatel nejpozději k Žádosti o platbu předloží platné osvědčení o původu biopotraviny/biokrmiva, které je uděleno některou z kontrolních organizací pověřenou MZe dle čl. 29 zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, tzn. ABCERT AG, BIOKONT CZ s.r.o., KEZ o.p.s. a BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. a je vydáno na některý výrobek žadatele, či na proces výroby, který je předmětem podaného projektu.
Současně počínaje prvním účetně uzavřeným rokem po podání Žádosti o platbu bude po dobu vázanosti projektu na účel dosahovat: |
|
Hodnocení se provádí na základě formuláře, který se předkládá každoročně po stanovenou dobu. Tento formulář (příloha č. 11 těchto Pravidel) musí být potvrzený kontrolní organizací, a to vždy do 31.12. roku následujícího po sledovaném účetně uzavřeném období. O kontrolu a potvrzení formuláře požádá příjemce dotace kontrolní organizaci nejpozději do 30.9. daného roku. Na pozdější žádosti nemusí být ze strany kontrolní organizace brán zřetel. | ||
8.1. | více než 75% podílu příjmu/výnosu z produkce biopotravin/biokrmiv na celkových příjmech/výnosech z produkce potravin/krmiv,
nebo více než 25 mil. Kč příjmu/výnosu za produkci biopotravin/biokrmiv |
10 |
8.2. | 10 – 75 % (včetně) podílu příjmu/výnosu z produkce biopotravin/biokrmiv na celkových příjmech/výnosech z produkce potravin/krmiv,
nebo 10 – 25 mil. Kč (včetně) příjmu/výnosu za produkci biopotravin/ biokrmiv |
5 |
9. | Žadatel má registrovanou značku kvality potravin KLASA u některého ze svých výrobků, nebo je některý z jeho produktů označen jako produkt s chráněným zeměpisným označením nebo označením původu nebo jako zaručená tradiční specialita, či získal ocenění Regionální potravina. | 10
|
Hodnocení se provádí na základě doložené prosté kopie platného certifikátu Klasa, nebo na základě dokladu, že je některý z produktů žadatele označen jako produkt s chráněným zeměpisným označením nebo označením původu nebo jako zaručená tradiční specialita, nebo že získal ocenění Regionální potravina udělené Ministerstvem zemědělství (např. prostá kopie informace o zápisu z Úředního věstníku EU, prostá kopie platného certifikátu). Nejde o chráněné označení původu (CHOP) a chráněné zeměpisné označení (CHZO) týkající se vína, neboť tato označení se vztahují na oblast, kde se nachází vinice, nikoliv na výrobek. | ||
10. | Podnik uplatňuje certifikovaný systém bezpečnosti a jakosti potravin/krmiv nebo je nositelem certifikátu Management životního prostředí. | 5 |
Hodnocení se provádí na základě předloženého platného certifikátu systému bezpečnosti a jakosti potravin nebo krmiv vydaný certifikačním orgánem (např. BRC, IFS), který je akreditován pro certifikaci příslušného systému. V případě ISO je uznatelný pouze certifikát ISO 22000 pro systém bezpečnosti a jakosti potravin/krmiv a ISO 14000 pro Management životního prostředí. | ||
11. | Místo realizace projektu se nachází v hospodářsky problémových regionech definovaných v příloze usnesení vlády ČR č. 344 ze dne 15. května 2013 ke Strategii regionálního rozvoje ČR 2014-2020. | 2 |
Hodnocení se provádí na základě údajů, které žadatel uvedl do Žádosti o dotaci. Body budou uděleny pouze v případě, kdy se místo realizace celého projektu bude nacházet v některém z těchto regionů. | ||
12. | Předmětem projektu je investice do technologií umístěných v objektu ve vlastnictví žadatele. | 5 |
Hodnocení se provádí na základě údajů uvedených ve výpisu z Katastru nemovitostí. Žadatel musí být zapsán jako 100% vlastník nemovitosti minimálně od data podání Žádosti o dotaci až do uplynutí lhůty vázanosti na účel. | ||
13. | Výdaje, ze kterých je stanovena dotace (uvedené ve formuláři Žádosti o dotaci) jsou | 10 |
Hodnocení se provádí na základě předložené Žádosti o dotaci. | ||
13.1 | do 10 miliónů Kč (včetně) | 10 |
13.2 | 10 – 15 miliónů Kč (včetně) | 8 |
13.3 | 15 -20 miliónů Kč (včetně) | 6 |
14. | Předmětem projektu je pořízení informačních technologií souvisejících s dohledatelností výrobku. | 5 |
Hodnocení se provádí na základě předložené Žádosti o dotaci. Výdaje, ze kterých je stanovena dotace související s tímto preferenčním kritériem, budou zahrnuty do kódu 002. | ||
15. | Žadatel je mladý potravinář/krmivář do 40 let | 5 |
Hodnocení se provádí na základě údajů, které žadatel uvedl do Žádosti o dotaci. Administrativní kontrola se provádí dle data narození a informací z obchodního rejstříku, či jiného rejstříku, ke dni podání Žádosti o dotaci. Body budou uděleny pokud:
v případě fyzické osoby: osoba, která dosáhla ke dni zaregistrování Žádosti o dotaci věku 18 let a zároveň k témuž dni není starší 40 let (nedosáhla věku 41 let), v případě právnické osoby: musí být tato řízena fyzickou osobou, která: dosáhla ke dni zaregistrování Žádosti o dotaci věku 18 let a zároveň k témuž dni není starší 40 let (nedosáhla věku 41 let), v právnické osobě plní funkci statutárního orgánu – podílí se na základním kapitálu ze 100 %,je oprávněna za právnickou osobu jednat samostatně. |
||
16. | Žadatel – výrobce krmiv má podíl příjmů z výroby krmiv z celkových příjmů: | |
Hodnocení se provádí na základě vyplněné přílohy Formulář prokázání podílu příjmů z výroby krmiv uvedeného v příloze č. 9. Splnění kritéria se prokazuje při fyzické kontrole projektu na místě. | ||
16.1. | více než 55 % (stav za poslední účetně uzavřené období) | 15 |
16.2. | 45 – 55 % včetně (stav za poslední účetně uzavřené období) | 10 |
16.3. | 35 – 45 % včetně (stav za poslední účetně uzavřené období) | 5 |
17. | Žadatel prokáže proexportní výkonnost podniku v posledních 3 letech. | 5 |
Hodnocení se provádí na základě předložené evidence jednotných správních dokladů, které doprovázejí každou vyváženou zásilku a jsou potvrzovány celními orgány, v celkovém úhrnu min. 500 000 Kč v posledních 3 kalendářních letech před podáním ŽOD. Tím žadatel prokáže historii vývozu zemědělsko-potravinářských produktů do zemí mimo EU. | ||
18. | Žadatel se aktivně účastní na proexportních aktivitách s podporou MZe. | 5 |
Hodnocení se provádí na základě předložené evidence účasti zástupce podniku na min. 2 akcích tj. veletrhu či výstavě v zahraničí podporovaných MZe, případně projektech ekonomické diplomacie pořádané ve spolupráci MZV a MZe v posledních 3 kalendářních letech. Žadatel předloží doklady o registraci na veletrhu či výstavě, v případě projektů ekonomické diplomacie předloží evidenci o tomto projektu. |
Návrh zápisu MZe k dispozici ZDE.