SZIF spouští vydávání rozhodnutí na Přechodné vnitrostátní podpory, telata masného typu a Greening

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začíná vydávat rozhodnutí v rámci dalších tří dotačních titulů. Od 8. ledna to jsou rozhodnutí na Přechodné vnitrostátní podpory. Od 11. ledna to budou rozhodnutí na VCS – telata masného typu a od 13. ledna pak bude zahájeno vydávání rozhodnutí na Greening.

Přechodné vnitrostátní podpory jsou doplňkové platby poskytované k Jednotné platbě na plochu (SAPS), jsou plně hrazeny z rozpočtu České republiky. Poskytují se na zemědělskou půdu, přežvýkavce, chmel, brambory na výrobu škrobu, krávy bez tržní produkce mléka, ovce a kozy. Sazby na jednotlivé oblasti PVP jsou uvedeny na www.szif.cz. O dotaci si zažádalo zemědělců; celkem je na podporu vyčleněno 542,1 milionů korun.

Dotace na VCS – telata masného typu jsou jednou z Dobrovolných podpor vázaných na produkci. Ty se zaměřují na citlivé sektory, které se potýkají s nějakými obtížemi, jsou ale důležité z hospodářských, sociálních nebo jiných důvodů. O dotaci na masná telata si požádalo 6 488 žadatelů, rozdělí se mezi ně přes 690 milionů korun. Aktuální sazba je 8 852,41 korun na VDJ.

Toto dotační opatření podporuje chovatele masných telat. Žádost si mohou podat na masná telata narozená na jejich hospodářství v období od 1. dubna roku předcházejícího podání žádosti do 31. března roku podání žádosti.

Greening je nedílnou součástí nejrozšířenější zemědělské dotace SAPS, tedy Jednotné platby na plochu. V roce 2020 si o ni zažádalo přes 30 tisíc zemědělců, mezi které bude rozděleno 7,13 mld. Kč. Sazba je 2 013,64 korun na hektar.

Žadatelé se mohou pro urychlení výplat vzdát práva na odvolání. To je možné provést přes Portál farmáře v části Ostatní podání. Případně lze využít formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“, který je na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.

SZIF zasílá rozhodnutí o poskytnutí dotace primárně do datových schránek, nebo na Portál farmáře. Pouze v případě, že žadatel nemá datovou schránku, ani přístup k účtu na Portálu farmáře, doručí mu rozhodnutí pošta. Žadatelé, kteří potřebují obnovit přístup do Portálu farmáře SZIF/eAgri, najdou potřebné informace na https://www.szif.cz/cs/faq. Pro případné dotazy je k dispozici infolinka SZIF na telefonním čísle 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz.

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF