Portál farmáře v novém Praha 28. ledna 2020

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) na začátku ledna spustil upravený Portál farmáře (PF). Portál doznal změn, co se týká grafického vzhledu a byl rozšířen o nové funkce, přičemž všechny stávající zůstaly i nadále zachovány. Další změny budou brzy následovat. „Změna spočívá v grafickém vzhledu portálu, přičemž navigace probíhá prostřednictvím tzv. hierarchických dlaždic.

Portál farmáře zároveň nyní nově umožňuje také zobrazení na mobilních zařízeních“, říká generální ředitel SZIF Martin Šebestyán. V souvislosti se změnou legislativy jsou žádosti o zemědělské národní dotace podávány výhradně přes PF SZIF. Novinkou u projektových opatření Programu rozvoje venkova a u zemědělských národních dotací je tzv. doručení fikcí. Dokumenty jsou nyní klientům zasílány primárně prostřednictvím PF. Nepřihlásí-li se klient do svého účtu ve lhůtě do 10 dnů od zaslání, považuje se dokument za doručený. Počínaje dneškem (28. 1.) byla zřízena sekce „oblíbené“, kterou si uživatel PF může přizpůsobit dle vlastních potřeb. Další změny, které jsou plánované na nejbližší týdny, se budou týkat Jednotné žádosti. Nově budeme dokumenty přednostně doručovat na PF těm žadatelům, kteří mají do PF přístup. U opatření v rámci Jednotné žádosti také funguje doručení fikcí. PF je webovým portálem, který klientům SZIF slouží jako hlavní komunikační kanál se SZIF. Umožňuje podávání žádostí a souvisejících dokumentů, přístup k aktuálním informacím o průběhu administrace a požadavkům ze strany SZIF k doplnění či úpravám vztahujícím se k žádostem. Jednou ze služeb je i nastavení e-mailové komunikace, která klientům slouží k informovanosti o změnách a odesílaných dokumentech ze SZIF k administraci žádostí nebo novinkách publikovaných na webových stránkách SZIF. Doporučujeme klientům, aby si na Portálu farmáře nastavili zasílání informačních emailových zpráv na jimi požadované emailové adresy. Přístup na PF mají pouze registrovaní uživatelé. Přihlašovací údaje získá žadatel osobně na podatelně Regionálních odborů SZIF, Centrály SZIF nebo na pracovištích Oddělení příjmu žádostí a LPIS. Žádost o přístup lze podat také prostřednictvím datové schránky nebo e-Podatelny s uznávaným elektronickým podpisem. Nelze ji podat v listinné podobě zaslané poštou.

V případě dotazů se zájemci mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonního čísla 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz.

Lenka Rezková tisková mluvčí SZIF