OHLÁŠENÍ VYŠŠÍ MOCI V RÁMCI OPATŘENÍ DOBRÉ ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ZVÍŘAT (DOTAČNÍ ŽÁDOSTI WELFARE 2020)

Upozornění pro žadatele na opatření Dobré životní podmínky zvířat týkající se dotačních žádostí 2020. V roce 2020 mohou žadatelé podávat Ohlášení vyšší moci Welfare 2020 (dále jen OVM) standardně jako v předešlých letech:

 

 na formuláři OVM, který je vyvěšen na webových stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu (dále jen SZIF) www.szif.cz nebo

 prostřednictvím aplikace IZR (pouze v případě podopatření Zvětšení lehacího prostoru v chovu dojnic a Zlepšení stájového prostředí v chovu dojnic), kde si žadatel datovou sadu připraví a poté ji odešle na Portál farmáře SZIF (PF SZIF). Zde si vygeneruje PDF formulář a k němu připojí všechny ostatní přílohy a následně vše odešle na SZIF. V případě podopatření Zajištění přístupu do výběhu je nutné doplnit suchostojky, případně dozaškrtnout podopatření WELSUCH v PDF formuláři, ručně.

V rámci všech podopatření Welfare se podávají OVM pouze na události, které se staly v retenčním období (1.6.2020 – 28.2.2021).

Nejčastější případy, kdy NENÍ třeba podávat ohlášení vyšší moci:

 úhyn/nucená porážka dojnice nastane mimo retenční období (1.6.2020 – 28.2.2021) – platí pro všechna podopatření;

 zmetání/předčasný porod v případě, že je tato událost zaznamenána v IZR, došlo k ní v období od 1.7.2020 – 28.2.2021 a suchostojka byla na hospodářství/objektu s výběhem minimálně 30 dní nepřetržitě v období 60 dnů před touto událostí (porod/zmetání).

Obdobně jako v předešlých letech i v roce 2020 žadatel nedeklaruje do žádosti identifikační čísla dojnic. Podávání OVM tak neslouží jako náhrada nebo vyřazení dojnic ze žádosti prostřednictvím změny Jednotné žádosti.

OVM v rámci podpopatření Zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy musí splňovat/obsahovat následující náležitosti:

 u případů vyšší moci (úhyn zvířete, zmetání zvířete, předčasný porod zvířete a nucená porážka zvířete) je i nadále nedílnou součástí potvrzení veterinárního lékaře informace o týdnu březosti daného zvířete ke dni nastalé skutečnosti (viz tabulka níže);

 pro uznání vyšší moci zmetání je povinnost žadatele uvést zmetání/předčasný porod do IZR. Ke zmetání/předčasnému porodu musí dojít nejdéle 60 dní před ukončením březosti dané suchostojky (268. den březosti). Pokud k této události dojde v období delším než 60 dní před ukončením březosti, nebude taková vyšší moc uznána. OVM zmetání/předčasný porod je tedy relevantní pouze v případě, kdy v důsledku zmetání/předčasného porodu není splněna podmínka stání na sucho minimálně 30 dnů před ukončením březosti.

web szif

 

V případě úhynu nebo nucené porážky prasat (prasnice, prasničky, selata) je nutné k OVM i nadále dokládat kafilérní lístky (doklad o předání asanačnímu podniku vč. váhy zvířete – prasata, a podpisu asanátora) nebo potvrzení z jateční provozovny (doklad o předání jateční provozovně vč. váhy zvířete – prasata a podpisu pracovníka jatečního provozu).