Informace pro žadatele o změnách v legislativě pro licence v rámci kvót

Dne 12. 6. 2020 byla v Úředním věstníku vyhlášena nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2020/760 a prováděcí nařízení Komise (EU) 2020/761. Tato nařízení jsou použitelná na administraci licencí o dovozní a vývozní kvóty, jejichž kvótové období začíná 1. 1. 2021 nebo později. Nařízení sjednocují administraci žádostí a kvótových licencí. Níže jsou uvedena základní všeobecná pravidla. V jednotlivých odvětvových příručkách mohou být od těchto pravidel uvedeny odchylky.

Žádost o licenci:

– Žádosti o licence se zasílají přes Portál farmáře (dále „PF“). Ostatní dokumenty, které mají být přiloženy k žádosti, musí být k dispozici SZIF ve chvíli doručení žádosti.

– Žádosti o licence se podávají během prvních sedmi kalendářních dnů měsíce, který předchází začátku celního kvótového období. Je-li dostupné množství, podávají se žádosti následně během každého měsíce kromě prosince. Žádosti o licence platné od 1. ledna se podávají od 23. do 30. listopadu předchozího roku.

– Při podání žádosti přes PF končí lhůta pro podání žádosti poslední kalendářní den v 13:00. V případě nefunkčnosti PF se podávají žádosti na formulářích AGRIM nebo AGREX prostřednictvím datové schránky, e-mailu, doručovací služby nebo osobně. Při tomto způsobu podání končí lhůta pro podání žádosti poslední pracovní den v 13:00.

– V jednom období pro podávání žádostí lze v rámci jedné kvóty podat pouze jednu žádost o stejný KN a původ. Je-li podáno více žádostí o stejný KN kód nebo zemi původu, všechny žádosti jsou nepřijatelné a veškeré záruky propadají.

– V žádostech se nově uvádí celní sazba platná v rámci kvóty a u kvót s referenčním množstvím je upraveno množství, o které lze podat žádost– doporučujeme prostudovat příslušnou odvětvovou příručku.

– Záruku lze složit do konce období pro podávání žádostí do 13:00 hodin. Záruky se přijímají v pracovní dny prostřednictvím výpisu z ČNB nebo bankovní zárukou.

– Je-li požadováno prokázání historie obchodování, je pro dané kvóty stanoveno minimální prokazované množství. Historii obchodování lze nově prokázat použitou licencí řádně potvrzenou celními orgány.

– Je-li požadováno referenční množství, je nutné jej prokázat celním prohlášením řádně potvrzeným celním úřadem s odkazem na žadatele, fakturou a případně licencí. Kontroluje se totožnost dovozce/deklaranta, popis produktu a číslo faktury.

– U některých kvót (např. česnek) je stanovena povinná registrace v systému LORI a prohlášení o nezávislosti– doporučujeme prostudovat příslušnou odvětvovou příručku. Licence: – Licence se zpravidla vystavují od 23. do 30. dne měsíce, ve kterém byly podány žádosti. Licence jsou platné od 1. dne následujícího měsíce. Licence platné od 1. ledna se vystavují od 15. do 31. prosince. – Dovozní licence jsou převoditelné. Nabyvatel musí splnit stejné podmínky jako žadatel o licenci, kromě prokázání referenčního množství.

S případnými dotazy se, prosíme, obracejte na pracovníky Oddělení záruk, licencí a podpor školního projektu na adrese licence@szif.cz.