Informace o novém opatření EK na podporu stabilizace trhu v odvětví mléka

Stávající pandemie COVID-19 a rozsáhlá omezení volného pohybu osob vedla k významným změnám ve struktuře poptávky po mléku a mléčných výrobcích a přesunula se k základním potravinám na úkor speciálních mléčných výrobků. V důsledku toho se odvětví mléka a mléčných výrobků potýká s hospodářskými potížemi, jež zemědělcům způsobují finanční obtíže a problémy s peněžními toky. Jelikož souběžně přichází sezónní vrchol produkce mléka, očekává se, že ceny mléka a mléčných výrobků se dále sníží.

Na základě výše uvedených okolností lze tyto události kvalifikovat jako období závažné tržní nerovnováhy. S cílem přispět k vyvážení situace v odvětví mléka a mléčných výrobků v tomto období přistoupila EK dne 30. 4. 2020 k vydání prováděcího nařízení Komise (EU) 2020/599, kterým se povolují dohody a rozhodnutí o plánování výroby v odvětví mléka a mléčných výrobků, naleznete zde (SZIF poskytuje/Společná organizace trhů/Mimořádná opatření/ MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ 2020/Dohody a rozhodnutí o plánování výroby v odvětví mléka/Legislativa).

Nařízení umožňuje zemědělcům, sdružením zemědělců a uznaným organizacím producentů uzavírat dohody a rozhodnutí, v jejichž rámci by mohly společně usilovat o plánování produkce syrového mléka v souladu s měnící se strukturou poptávky. Veškeré dohody a rozhodnutí týkající se plánování produkce by měly být dočasně povoleny na dobu šesti měsíců, tj. od dubna do září 2020.

V souladu s čl. 222 odst. 1 prvním pododstavcem nařízení (EU) č. 1308/2013 se povolení k uzavírání těchto dohod uděluje, pokud to neohrozí fungování vnitřního trhu. Pro posouzení je nezbytné neprodleně informovat SZIF o přijatých dohodách a společných rozhodnutích včetně objemu výroby, který je předmětem daných dohod nebo rozhodnutí.

Informace o postupu podání přijatých dohod a společných rozhodnutí o plánování výroby v odvětví mléka a mléčných výrobků naleznete zde (SZIF poskytuje/Společná organizace trhů/Mimořádná opatření/ MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ 2020/Dohody a rozhodnutí o plánování výroby v odvětví mléka).

Kontaktní údaje: Ing. Darja Sedmíková

Oddělení organizací producentů a mléka

email: Darja.Sedmikova@szif.cz

tel.: +420 703 197 404