SZIF vydává rozhodnutí na Welfare

Praha 18. června 2019 – V nejbližší době obdrží zemědělci výplaty na Welfare.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje zemědělské dotace, začíná ode dneška vydávat rozhodnutí na Dobré životní podmínky zvířat, takzvaný Welfare. O dotaci si v roce 2018 požádalo 910 žadatelů, na výplaty je počítáno s částkou zhruba 734 milionů korun. Welfare je dotace z Programu rozvoje venkova, o kterou se žádá prostřednictvím Jednotné žádosti. Platba pro zemědělce, kteří dodržují Dobré životní podmínky zvířat, slouží ke zlepšení podmínek dojeného skotu a prasat. Podpora cílí na zvětšení lehacího prostoru v chovu dojnic, zlepšení stájového prostředí v chovu dojnic, zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy, zlepšení životních podmínek v chovu prasat a zvětšení plochy pro odstavená selata. O Welfare si vloni požádalo 910 žadatelů, pro které je vyčleněno zhruba 734 milionů korun.

Pro výplatu této podpory je nezbytné, aby rozhodnutí nabylo právní moci. SZIF doporučuje žadatelům, aby pro urychlení výplat využili možnosti vzdání se práva na odvolání. Díky tomuto kroku platbu uspíší.

Upozorňuje žadatele, že vzdání se odvolání je nutné podat až po obdržení rozhodnutí. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.

Tento formulář lze podat nejdříve po doručení rozhodnutí jedním z následujících způsobů:

1. prostřednictvím Portálu farmáře

2. přes datovou schránku

3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF

4. poštou

5. e-mailem, ale pouze s uznávaným elektronickým podpisem.

V případě dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonního čísla: 222 871 871 nebo e-mailu: info@szif.cz.

Vladimíra Nováková tisková mluvčí SZIF