SZIF přijal téměř 31 tisíc Jednotných žádostí

10. červen definitivně ukončil příjem letošních Jednotných žádostí.

Tuto souhrnnou žádost o dotace na obhospodařovanou plochu a na chov zvířat si podalo téměř 31 tisíc zemědělců, mezi které bude rozděleno přibližně 32 miliard korun.

Univerzální formulář Jednotná žádost umožňuje českým zemědělcům získat dotaci na jejich hospodaření. Příjem letošních žádostí odstartoval 9. dubna, řádný termín skončil 15. května.

Žadatel měl ale ještě po tomto termínu šanci na pozdní podání, a to až do 10. června. V tomto případě však obdrží sankci ve výši 1 % za každý pracovní den. Z aktivit SZIF zaujímají platby, o které se žádá prostřednictvím Jednotné žádosti, největší podíl v objemu vyplácených finančních prostředků.

Na letošní žádosti, kterých SZIF přijal 30 798 tisíc, je připraveno zhruba 32 miliard korun, ale celková částka se bude odvíjet podle kurzu české koruny k euru k 30. září 2019. Téměř všechny žádosti byly podány prostřednictvím Portálu farmáře, což je moderní komunikační nástroj, který umožňuje elektronické podání žádostí.

18 procent žadatelů si s formulářem poradilo samo, ostatním při vyplnění pomohli zaměstnanci SZIF z okresních pracovišť – Oddělení příjmu žádostí a LPIS. Nejvíce žádostí přijalo okresní pracoviště v Praze, ve Frýdku-Místku a ve Vsetíně. Příjem žádostí je ukončen, nastupuje jejich administrace. Předpokládaný harmonogram výplat jednotlivých podpor Jednotné žádosti 2019 bude zveřejněn na webových stránkách www.szif.cz v průběhu července. Očekáváme, že bude probíhat obdobně jako u loňských žádostí, tzn., že první se budou vyplácet dotace na SAPS, posledním dotačním titulem pak bude podpora na Dobré životní podmínky zvířat.

Sazby přímých plateb a Přechodných vnitrostátních podpor budou zveřejněny na podzim 2019, žadatelům budou k dispozici na www.szif.cz v sekci Jednotná žádost. Sazby dotací neprojektových opatření Programu rozvoje venkova jsou uvedeny v příručce pro žadatele u Jednotné žádosti. Věříme, že průběh administrace a samotné výplaty letošních žádostí budou probíhat stejně dobře jako u předchozích žádostí.

Vladimíra Nováková tisková mluvčí SZIF