Greening a Přechodné vnitrostátní podpory – SZIF vydává rozhodnutí k prvním dotacím v novém roce

Platební agentura Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), která administruje zemědělské dotace, v novém roce opět pokračuje ve vyplácení dalších podpor v rámci Jednotné žádosti 2017. Ode dneška vydává rozhodnutí na Greening a Přechodné vnitrostátní podpory (PVP).

O Greening zažádalo téměř 30 tisíc žadatelů, o PVP necelých 29 tisíc. Platba pro zemědělce dodržující zemědělské postupy příznivé pro klima a životní prostředí (Greening) je nedílnou součástí nejrozšířenější zemědělské dotace SAPS, tedy Jednotné platby na plochu. Jedná se v podstatě o „příplatek“ k SAPS. Těmito zemědělskými postupy se rozumí povinnost pěstovat určitý počet plodin v závislosti na rozloze orné půdy. Dále je zapotřebí udržovat poměr trvalých travních porostů vůči zemědělské ploše, a pokud má žadatel nad 15 hektarů orné půdy, pak musí alespoň 5 % ze své výměry vyčlenit jako plochu v ekologickém zájmu.

Celkově je na toto opatření určena částka 6,572 miliardy korun, která bude rozdělena mezi 29 879 žadatelů. Přechodné vnitrostátní podpory slouží k dorovnání podpor u vybraných komodit, které byly znevýhodněny pro zemědělce v ČR oproti původním zemím EU. Na rozdíl od Greeningu, který se vyplácí z evropských peněz, jsou PVP plně hrazeny z českého rozpočtu. Jedná se o platby na zemědělskou půdu, přežvýkavce, chmel, brambory na výrobu škrobu, krávy bez tržní produkce mléka, ovce a kozy. O dotaci si zažádalo 28 284 zemědělců, celkem je na podporu vyčleněno 732 milionů korun. Pro výplatu těchto podpor je nezbytné, aby rozhodnutí nabylo právní moci. Doporučujeme žadatelům, aby v rámci urychlení výplat využili možnosti vzdání se práva na odvolání. Díky tomuto kroku platbu urychlí.

Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.

Tento formulář lze podat jedním z následujících způsobů:

1. prostřednictvím Portálu farmáře

2. přes datovou schránku

3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF

4. poštou

5. e-mailem, ale pouze s uznávaným elektronickým podpisem.

Zdroj: SZIF