OPATŘENÍ DOBRÉ ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ZVÍŘAT (WELFARE)

Stěžejním předpisem pro žadatele welfare je nařízení vlády č. 74/2015 Sb., které bylo v roce 2015 novelizováno nařízením vlády č. 113/2015 Sb. a dále v roce 2016 novelizováno nařízením vlády č. 62/2016 Sb.

Níže je uveden přehled nejčastějších chyb u dotačních žádostí welfare pro rok 2015. Z důvodu předcházení chyb u žádostí welfare pro rok 2016 je přehled chyb doplněn o správný postup žadatele při provádění tohoto opatření.

Podopatření zaměřená do chovu dojnic

Mléčný skot

  • Dojnice nebyla evidována v ústřední evidenci na deklarovaném hospodářství žadatele po celé období, pro které je deklarována v žádosti o dotaci.

Retenční období pro dotační rok 2016 u podopatření Zvětšení lehacího prostoru v chovu dojnic a Zlepšení stájového prostředí je stanoveno na dobu od 01.06. do 31.12. roku podání žádosti o dotaci. U podopatření Zajištění přístupu do výběhu spadá retenční období na dobu od 01.06. do 30.11. roku podání žádosti o dotaci.

Každý den retenčního období má žadatel povinnost chovat deklarované dojnice/suchostojné krávy na hospodářstvích uvedených v žádosti o dotaci.

Pokud žadatel není schopen tuto povinnost splnit, má možnost provést jeden z následujících úkonů:

  • dojnici/suchostojnou krávu ze žádosti vyřadit prostřednictvím formuláře Změna Jednotné žádosti 2016 (Formulář Změna JŽ 2016).
  • dojnici/suchostojnou krávu nahradit jiným zvířetem z deklarovaných hospodářství pomocí formuláře Oznámení o náhradě deklarovaných dojnic (Formulář Oznámení o náhradě 2016).

Nahrazující zvíře nesmí být již na žádosti pro stejné časové období deklarováno. Zvíře je možné nahrazovat opakovaně, ale vždy pro jiné časové období. Tzn. dojnice č. CZ000123456789 může být na žádosti víckrát, ale vždy pro jiný časový okamžik (např. 01.06.-01.07., 01.09.-01.10. apod.). Žadatel do formuláře uvádí původní (nahrazované) zvíře a nové (nahrazující) zvíře, datum nahrazení a podopatření, kterého se náhrada týká.

! U náhrady jednoho zvířete je možné zvolit naráz více podopatření! Není potřeba náhrady rozepisovat podle jednotlivých podopatření, ani podávat samostatný formulář pro každé podopatření.

! Zvíře musí být nahrazeno nejpozději k datu odsunu. Tzn. v den odsunu z hospodářství již zvíře není pro účely dotačního titulu započítáno, je nutno jej nahradit jiným zvířetem. Nejzazším datem náhrady uvedeném ve formuláři je tedy datum odsunu, neboť nové (nahrazující) zvíře je do žádosti o dotaci zapsáno od data náhrady.

  • k  dojnici/suchostojné  krávě  je  možné  podat Ohlášení vyšší moci mimořádné okolnosti např. z důvodu úhynu nezaviněného žadatelem, či nucené porážky v důsledku nehody nezaviněné žadatelem (Formulář Ohlášení vyšší moci-zvířata).

Důvodem pro podání Ohlášení vyšší moci může být u podopatření Zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy i zmetání zvířete (v případě, že zmetání je již zaznamenáno v Integrovaném zemědělském registru, není nutné Ohlášení vyšší moci podávat).

Bližší podmínky pro podávání Ohlášení vyšší moci poskytuje Informace pro žadatele vyvěšená na webových stránkách SZIF (Informace pro žadatele – OVM).

! Pro provádění výše uvedených úkonů doporučujeme využívat aplikaci Integrovaného zemědělského registru (IZR) „Dotační zvířata DŽPZ“. Detailní postup práce s touto aplikací přináší „Uživatelská příručka pro změnové žádosti“, která je ke stažení v IZR (viz následující obr.).

IZR

 

! Žadatel by neměl vyřazovat zvíře, na které byla uplatněna vyšší moc, příp. které bylo nahrazeno! Také není potřeba uplatňovat vyšší moc (úhyn) u zvířete, které již bylo z důvodu úhynu nahrazeno.

! Pokud je zvíře deklarováno ve více podopatřeních, je nutné provést se zvířetem úkon pro každé z těchto podopatření. Není však podmínkou provést pro všechna odopatření stejný úkon. Tzn. je možné zvíře nahradit pro podopatření Zvětšení lehacího prostoru a Zlepšení stájového prostředí a dále jej vyřadit pro podopatření Zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy (např. v případě, kdy zvíře nesplnilo podmínku tohoto podopatření a je nutné jej nahradit jinou suchostojnou krávou, kterou ale žadatel nemá k dispozici).

 

  • Dojnice nebyla v ústřední evidenci chována v systému chovu dojeném po celé období, pro které je deklarována v žádosti o dotaci.

Zvíře, na které je požadována dotace, musí mít v ústřední evidenci uveden „Typ chovu – dojený“, po celou dobu, po kterou je deklarováno na žádosti o dotaci. Krom toho, že zvíře je chybně zaevidováno v ústřední evidenci nebo u něj byl v ústřední evidenci změněn systém chovu z dojeného na nedojený (příp. nebyl u zvířete systém chovu vůbec definován), může nastat tato chyba na žádosti i v případě, že žadatel nahradil dojnici zvířetem, které ke dni náhrady bylo jalovicí a dojnicí se stalo až později.

 

  • Deklarované zvíře není dojnicí po celé období, pro které je deklarováno v žádosti o dotaci.

Tato chyba může nastat v případě, že žadatel si do žádosti o dotaci deklaroval zvíře, které nebylo matkou, příp. nahradil dojnici zvířetem, které ke dni náhrady ještě nebylo matkou (tzn. bylo jalovicí).

 

  • U dojnice nebyla splněna podmínka včasnosti hlášení.

V rámci opatření welfare je prováděna kontrola včasnosti hlášení skotu do ústřední evidence vztažená k retenčnímu období, tj. v období:

  • od 01.06. do 31.12. příslušného roku v případě podopatření zvětšení lehacího prostoru v chovu dojnic a zlepšení stájového prostředí v chovu dojnic,
  • od 01.06. do 30.11. příslušného roku v případě podopatření zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy.

Pro žádosti podané v roce 2016 se budou za pozdní považovat hlášení, která dorazí ke zpracování 15. a další den a pro žádosti podané od roku 2017 to budou hlášení, která dorazí ke zpracování 8. a další den (při zohlednění sobot, nedělí a svátků).

 

  • Suchostojná kráva se neotelila v požadovaném termínu.

Za suchostojnou krávu se považuje kráva chovaná v systému s tržní produkcí mléka, která je březí a nachází se v období maximálně 60 dnů před ukončením březosti.

Žadatel v žádosti o dotaci 2015 deklaroval ta zvířata, u kterých připadla doba porodu na období od 01.07. roku podání žádosti o dotaci do 30.01. roku následujícího. Pro rok 2016 je doba porodu upravena na období od 01.07. do 30.11. roku podání žádosti o dotaci.

! Pokud se deklarovaná suchostojná kráva ve výše uvedeném období neotelí, je potřeba toto zvíře ze žádosti vyřadit prostřednictvím formuláře Změna Jednotné žádosti 2016 (viz odkaz výše). Jestliže se však zvíře neotelí v požadovaném termínu ze zdravotních důvodů (např. zmetá), může žadatel na toto zvíře podat Ohlášení vyšší moci (viz odkaz výše).

! Deklarovaná zvířata lze v žádosti libovolně nahrazovat, ale alespoň jedno zvíře (nahrazované nebo nahrazující) musí být suchostojnou krávou a musí stát ve stáji s výběhem minimálně 30 dní v období 60 dní před porodem.

 

  • Žadatel překročil maximální kapacitu hospodářství.

Tato chyba se vztahuje na podopatření Zvětšení lehacího prostoru v chovu dojnic. Maximální kapacita hospodářství je posuzována vůči deklarovaným kusům dojnic v žádosti o dotaci a vůči evidovaným kusům dojnic v ústřední evidenci.

Opatření welfare je celohospodářským opatřením. Tzn. v případě, že si žadatel v žádosti o dotaci zvolí podopatření Zvětšení lehacího prostoru v chovu dojnic, plní podmínky u tohoto opatření na celém hospodářství uvedeném v deklaraci dotační žádosti. Zvětšený lehací prostor tak musí mít všechny dojnice na hospodářství (pozn. i suchostojná kráva je dojnice) ve všech budovách a stájích, ve kterých jsou chovány.

Žadatel tedy do žádosti o dotaci ke zvolenému hospodářství nadeklaruje všechny objekty, ve kterých chová dojnice. U těchto objektů je pak změřen Státní veterinární správou lehací prostor dojnic, který je následně porovnán s počtem dojnic nadeklarovaných v žádosti a s počtem dojnic evidovaných v ústřední evidenci.

Minimální plocha lehacího prostoru na 1 dojnici činí:

  • 2,90 m2 v případě jednořadého uspořádání boxů;
  • 2,60 m2 v případě protilehlého uspořádání dvou řad boxů;
  • 2,20 m2 v případě použití kombiboxů;
  • 5,75 m2 ve skupinovém kotci s lehárnou;
  • 10,35 m2 v porodním kotci pro volné telení.

! Žadatel musí plnit podmínku zvětšení lehacího prostoru po celou dobu závazku, tj. od 01.06. roku podání žádosti do 31.05. roku následujícího.

 

  • Na deklarovaném hospodářství není žádný deklarovaný objekt s výběhem.

Tato chyba se vztahuje pouze na podopatření Zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy. Žadatel do žádosti deklaruje trvalý objekt, ve kterém budou chovány suchostojné krávy a ze kterého bude přímý vstup do výběhu. Výběhem může být ohraničená venkovní plocha nebo díl půdního bloku.

 

  • Žadatel nechoval na deklarovaném hospodářství minimálně 5 VDJ dojnic po celou dobu závazku.

Žadatel plní podmínky opatření welfare po celou dobu závazku, tj. od 01.06. roku podání žádosti do 31.05. roku následujícího. Po celou dobu závazku má žadatel povinnost chovat na každém deklarovaném hospodářství minimálně 5 velkých dobytčích jednotek dojnic.

 

Podopatření zaměřená do chovu prasat

Prase

 

  • Žadatel nezaslal všechna měsíční hlášení o denních stavech prasat, nebo jsou hlášení zaslána pozdě.

Žadatel má povinnost elektronicky zasílat měsíční hlášení o denních stavech prasat do IZR po celou dobu závazku, tj. od 01.06. roku podání žádosti do 31.05. roku následujícího. Hlášení podává žadatel zpětně nejpozději dvacátý den následujícího měsíce po měsíci, za který je hlášení zasíláno.

 

  • Zaslaná měsíční hlášení o denních stavech prasat jsou chybová.

Tato chyba nastane v případě, kdy byl objeven nesoulad při validaci měsíčního hlášení o denních stavech prasat s hlášením prasat do ústřední evidence – tzn. žadatel uvedl v měsíčním hlášení o denní stavech prasat více kusů prasat, než kolik uvedl v hlášení do ústřední evidence, případně žadatel uvedl v měsíčním hlášení o denní stavech prasat více kusů prasnic, než kolik prasnic uvedl v hlášení do ústřední evidence.

 

  • Žadatel deklaroval do žádosti více kusů zvířat, než kolik jich nahlásil v měsíčním hlášení o denních stavech prasat.

Žadatel do žádosti o dotaci uvádí u deklarovaných hospodářství minimální denní počet prasnic, celkový počet zapuštěných prasniček a minimální denní počet odstavených selat (v dotačním roce 2015), příp. průměrný počet odstavených selat za retenční období (v dotačním roce 2016) – v závislosti na jím zvoleném dotačním titulu.

Pokud tedy žadatel např. u prasnic uvede do žádosti minimální denní počet prasnic 600 a pro některý z dnů retenčního období bude v měsíčním hlášení denních stavů počet 550, bude vyhodnocena tato předeklarační chyba. Obdobně je vyhodnocena tato chyba u kategorie odstavených selat. U prasniček je porovnáván počet zapuštěných prasniček uvedený na žádosti s celkovým počtem zapuštěných prasniček ze všech dvanácti měsíčních hlášení.

! V hlášení zapuštěných prasniček se může prasnička objevit pouze jednou! Hlášeno je pouze prvotní zapouštění prasničky. Tzn. i v případě, že první zapuštění nebylo úspěšné, žadatel již do hlášení prasničku znovu neuvádí. Pokud by byla prasnička v měsíčních hlášeních uvedena víckrát, SZIF ji započte pro výpočet dotace pouze jednou.

! Pokud dojde k poklesu stavů prasnic/ prasniček/ odstavených selat oproti předpokládanému počtu uvedenému na žádosti, žadatel by měl tento stav napravit podáním Změny Jednotné žádosti 2016 (viz odkaz výše), ve které sníží deklarovaný počet prasat dané kategorie.

 

  • Žadatel překročil maximální kapacitu hospodářství.

Tato chyba se týká pouze podopatření Zvětšení plochy pro odstavená selata. Podopatření je celohospodářské, tzn. žadatel má povinnost na jím vybraném hospodářství zajistit všem odstaveným selatům plochu prostoru minimálně 0,24 m2 na kus. Tato povinnost se vztahuje na celé období závazku (01.06. roku podání žádosti až 31.05. roku následujícího) a na všechna odstavená selata chovaná na hospodářství. Žadatel tedy do žádosti uvádí všechny objekty, ve kterých odstavená selata chová.

Státní veterinární správa změří plochu prostoru pro selata u deklarovaných objektů. Tato plocha je pak porovnávána s deklarovaným počtem odstavených selat a s denním počtem odstavených selat uvedeným v měsíčních hlášeních o denních stavech prasat.

  • Žadatel nechoval každý den závazku minimální počet VDJ prasniček/ prasnic/ odstavených selat.

Žadatel plní podmínky opatření welfare po celou dobu závazku, tj. od 01.06. roku podání žádosti do 31.05. roku následujícího. Po celou dobu závazku má žadatel povinnost chovat na každém deklarovaném hospodářství minimálně 3 velké dobytčí jednotky prasniček/ prasnic/ odstavených selat (pro dotační rok 2015) dle zvoleného dotačního titulu. Pro dotační rok 2016 je povinný minimální počet chovaných VDJ u prasniček a odstavených selat snížen na 1 VDJ.

! 1 VDJ prasniček = 2 ks prasniček, 3 VDJ prasnic = 6 ks prasnic, 1 VDJ odstavených selat = 34 ks odstavených selat.

 

 

  • Žadatel porušil podmínku zapuštění prasničky min. ve 230 dnech jejího věku.

První zapuštění prasničky je nutné provést nejdříve ve věku 230 dnů. Opakované zapuštění prasničky, či zda bylo zapuštění úspěšné, se pro účely dotačního titulu nesleduje. Při zapisování dat narození a dat zapuštění při pořizování měsíčního hlášení o denních stavech prasat do IZR je nutná pečlivost, aby žadatel předešel případným chybám způsobených přepisem. V případě potřeby je však možné všechna měsíční hlášení prasat opravovat až do 30.06. roku následujícího po podání žádosti.

 

 

 

Vypracovalo: Oddělení metodiky vybraných opatření PRV a SOT s vínem

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..