Ministr Jurečka: Zemědělcům postiženým krizí navrhuji dočasně snížit daně a osvobodit je od platby pojištění

Aktuální situací v zemědělství se na svém dnešním jednání zabývala vláda. Ministr zemědělství Marian Jurečka v reakci na kritickou situaci některých producentů připravil sérii opatření na pomoc českým zemědělcům. Kromě prosazení další podpory z EU navrhuje i dočasné snížení daní či osvobození od plateb pojištění a zvažuje vyplacení náhrad za škody, vzniklé jarními mrazy.

 

Marian Jurecka„Situace na trhu s mlékem a vepřovým masem je velmi složitá, výkupní ceny mléka a jatečných prasat setrvávají pod úrovní nákladů již řadu měsíců. Další problémy zemědělcům způsobilo loňské sucho a letošní jarní mrazy, proto je nutné jim pomoci,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství proto připravilo několik opatření na řešení aktuální krizové situace. Apelovat chce například na Evropskou komisi, aby schválila druhý balíček mimořádných opatření minimálně ve stejné výši, jako v roce 2015.

Marian Jurecka„Nově navrhujeme i dočasné snížení daní a osvobození od plateb sociálního a zdravotního pojištění pro zemědělské subjekty postižené krizí. Chceme také zajistit částečnou kompenzaci škod způsobených letošními jarními mrazy pro nejvíce ohrožené podniky,“ dodal ministr Jurečka.

Ministerstvo rovněž prověřuje možnosti navýšení peněz na kompenzace škod způsobených suchem v roce 2015.

Aktuální propad cen mléka a vepřového masa způsobilo především ukončení mléčných kvót v Evropské unii a obchodní embargo Ruské federace. K dalšímu zhoršování situace dochází z důvodu dramatického nárůstu dovozů mléčných výrobků, zejména másla, sýrů a tvarohů, do ČR z některých zemí EU. Dosavadní ztráty příjmů prvovýrobců z těchto důvodů jsou u mléka mezi 7 až 9 miliardami korun, u vepřového masa pak 3,3 miliardy korun.

Zdroj: SZIF

Napsat komentářPřihlásit se

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..