Ze zákazu ošetřování spárkaté zvěře antiparazitiky je možná výjimka

Státní veterinární správa (SVS) vydala dnes mimořádná veterinární opatření s platností pro celou Českou republiku. Na jejich základě se uživatelům honiteb umožňuje výjimka ze zákazu na používání přípravků proti parazitům u spárkaté zvěře.

 

Důvodem umožnění výjimky při používání antiparazitik byly četné žádosti, které obdržela státní správa myslivosti a Státní veterinární správa, a které reagovaly na úplný zákaz používání přípravků proti parazitům. Uživatelé honiteb ve svých žádostech uvedli problémy, které jsou v určitých lokalitách se střečkovitostí (parazitární onemocnění zejména spárkaté zvěře), přičemž toto onemocnění lze řešit právě podáním antiparazitik.

Výjimku ze zákazu používání antiparazitik povoluje příslušná krajská veterinární správa v souladu s veterinárním zákonem na základě odůvodněné žádosti uživatele honitby. Uživatel honitby, který obdrží výjimku, je povinen informovat všechny uživatele sousedních honiteb včetně přeshraničních, místně příslušnou krajskou veterinární správu a místně příslušný orgán státní správy myslivosti o použití léčivého přípravku minimálně 21 dní před jeho použitím. Dále musí uživatel honitby zajistit aplikaci antiparazitárních přípravků tak, aby byla minimalizována možnost konzumace prasaty divokými.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS