Počet českých mlékáren, které mohou vyvážet do Jižní Koreje, vzrostl  

Počet českých mlékáren, které mohou vyvážet své produkty do Korejské republiky, se nově zvýšil ze čtyř na devět podniků. Registrace pěti dalších českých výrobců pro vývoz do východoasijské země je výsledkem říjnové inspekce korejského Ministerstva pro bezpečnost potravin a léčiv (MFDS) do jednotlivých tuzemských provozů. Díky z pohledu českých výrobců úspěšné misi navíc mohou další zájemci z řad českých producentů jednodušeji žádat o registraci pro vývoz.

Díky tomu, že korejští inspektoři vyhodnotili na základě fyzických kontrol na místě podmínky v provozech všech pěti nových českých žadatelů o možnost vývozu jako způsobilé, nebude do budoucna nutná fyzická kontrola u případných dalších uchazečů. Stačit jim bude podat písemnou žádost a požadovanou dokumentaci.

Již v průběhu letošního března provedli pracovníci MFDS v ČR audit zaměřený na systém veterinárního dozoru v mlékárenském sektoru, který zahrnoval také inspekce v několika mlékárnách. „Na základě výsledků tohoto auditu se rozšířila škála mléčných výrobků, které mohou české subjekty do Jižní Koreje vyvážet. K již dříve schválenému sušenému mléku, syrovátce a sýrům nově přibyly zmrzliny, mléka, zpracovaná mléka, kysaná mléka, zahuštěná mléka, smetany a máslo,“ uvedl Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS.

V dosavadním průběhu letošního roku české firmy vyvezly do Korejské republiky 456 tun mléčných výrobků. Celkový vývoz mléčných produktů z České republiky do třetích zemí letos mírně roste. Zatímco za celý rok 2017 dosáhl 44.783  tun, letos k dnešnímu datu již činí bezmála o tisíc tun více.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS