Ministr zemědělství Milek diskutoval na Zlínsku s myslivci a zemědělci o opatřeních v boji s africkým morem prasat

Česká republika se připojila k evropské deklaraci, jejímž cílem je společné úsilí v boji proti africkému moru prasat (AMP). Informoval o tom ministr zemědělství Jiří Milek, který dnes při návštěvě Zlínska diskutoval s chovateli prasat, zemědělci, myslivci i zástupci Zlínského kraje a okresní agrární komory o opatřeních proti šíření této nemoci. Evropská komise minulý týden schválila žádost České republiky o zmenšení zamořené oblasti na méně než polovinu. Ta od 1. února nebude již zahrnovat celý okres Zlín, ale pouze jeho severní část.

„Byl jsem si prohlédnout ohradníky a odchytové klece, hlavně jsem ale chtěl slyšet názory těch, kterých se nákaza bezprostředně týká, tedy zemědělců a myslivců. Je to důležité pro to, abychom jim v boji proti nákaze afrického moru prasat mohli nabídnout efektivní pomoc,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Díky dobré spolupráci všech zainteresovaných subjektů se daří nákazu držet na malém území, proto jsme mohli zažádat o zmenšení zamořené oblasti zhruba o 60 procent, s čímž Evropská komise souhlasila. Změna vejde v platnost od 1. února, kdy vyjde v Úředním věstníků EU a bude také zohledněna v mimořádných veterinárních opatřeních SVS,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Ministr zemědělství diskutoval v závěru minulého týdne v Berlíně o opatřeních proti AMP s evropskými rezortními kolegy. Česká republika se připojila k deklaraci, v níž se hovoří o nutnosti věnovat veškeré úsilí zabránění šíření AMP, o zaměření výzkumu na epidemiologii a vývoj vakcíny a o metodách udržitelného řízení populace divokých prasat. AMP bude i jedním z témat setkání zemí V4+4, které se bude konat tento čtvrtek v Budapešti. Ministr chce téma řešit rovněž 29. ledna na Radě ministrů v Bruselu, kde upozorní na nutnou koordinaci evropských výzkumných pracovišť a potřebu nalézt efektivní metody snižování stavu divokých prasat.

V reakci na rozšíření afrického moru prasat mimo území ohraničené pachovými a elektrickými ohradníky upravilo Ministerstvo zemědělství některá z dříve přijatých opatření. Od pátku 19. ledna dostávají lovci v zamořené oblasti, kterou je nyní celý okres Zlín za každý ulovený kus s hmotností do 50 kg 4 000 Kč, za kus nad 50 kg pak 8 000 Kč, v zóně intenzivního odlovu se zástřelné zvýšilo na 2 000 Kč za každé ulovené divoké prase. V platnosti zůstává i kompenzace pro uživatele honiteb za likvidaci prasat v asanačním podniku, a to ve výši 1 000 Kč za sele 2 000 Kč za lončáka a 3 200 Kč za dospělý kus ulovený v zamořené oblasti. Zvýšilo se i nálezné za uhynulá divoká prasata – v zamořené oblasti je nyní ve výši 5 000 Kč, v zóně intenzivního odlovu 3 000 Kč a ve zbytku republiky  2000 Kč. Od 22.1. se do odstřelu divokých prasat znovu zapojuje i Policie ČR.