Změna klimatu – aktualizace systému EU pro obchodování s emisemi (ETS) a mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích (zboží mimo EU)

Veřejné konzultace EK do 17.září 2021:

Změna klimatu – aktualizace systému EU pro obchodování s emisemi (ETS)

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12660-Zmena-klimatu-aktualizace-systemu-EU-pro-obchodovani-s-emisemi-ETS-_cs

Souhrn: Aby se zajistilo, že do roku 2050 bude mít EU na změnu klimatu neutrální dopad, navrhuje Komise zvýšit svůj cíl snížení emisí skleníkových do roku 2030 na alespoň 55 % hodnot z roku 1990. S ohledem na tento cíl přezkoumá Komise všechny příslušné politiky EU, včetně systému obchodování s emisemi ETS, a navrhne jeho rozšíření na nová hospodářská odvětví. Přezkum bude proveden i u rezervy tržní stability v rámci systému EU ETS, a to konkrétně u otázky nakládání s nevyužitými emisními povolenkami po 3 letech od zavedení.

 

Zelená dohoda pro Evropu (mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích)https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12228-Zelena-dohoda-pro-Evropu-mechanismus-uhlikoveho-vyrovnani-na-hranicich-_cs (Google Chrome)

Souhrn: Snaha Evropy o dosažení klimaticky neutrálního stavu do roku 2050 by mohlo být ohroženo nedostatkem úsilí na straně našich mezinárodních partnerů. To by znamenalo riziko úniku uhlíku. K tomu dochází tehdy, když společnosti přesouvají výrobu do zemí, které mají ohledně emisí méně přísné předpisy. V takovém případě by ke snížení celosvětových emisí nedošlo. Tomuto riziku by se podařilo zabránit díky novému mechanismu, který by stanovil cenu uhlíku na dovoz určitého zboží ze zemí mimo EU.