Stavební zákon – Nový stavební zákon prošel. Přehled nejdůležitějších změn a věcný záměr zákona o vyvlastnění

Zákon má platit od 1. července 2023 (některé věci budou postupně nabíhat dříve).

V zákoně naleznete nově i:

Struktura stavebních úřadů

Nejvyšší stavební úřad bude ústředním správním úřadem s celostátní působností. Stavitel bude komunikovat pouze z jedním stavebním úřadě. Tedy pod heslem „jedno povolení na jednom úřadě“.

Elektronizace stavebních procesů

Od července 2023 bude možné podat žádost o stavební povolení také elektronicky. Součástí nového systému budou dvě základní evidence

  • evidence stavebních postupů
  • evidence elektronických dokumentací.

Povolovací proces

„povolovací řízení“ nahradí řízení územní a stavební, o které bude stavebník žádat u státního krajského stavebního úřadu.

Povolení má úřad vydat u jednoduchých staveb do třiceti dnů od zahájení řízení (jednoduché stavby typu rodinné domy) a do šedesáti dnů u ostatních staveb. Pokud se nevyjádří, bude to vnímáno jako souhlasné stanovisko. Kromě toho ještě budete potřebovat potvrzení od hasičů a památkářů, kteří nadále zůstávají mimo řízení.

Zavádí nové pojmy

Např. „výrobek, který plní funkci stavby“, jedná se o zahradní nebo mobilní domek.; „stavební záměry“, jedná se o návrhy na povolení stavby.

Změny v úseku územního plánování

Jaké konkrétní změny přinesla novela stavebního zákona v územním plánování?

  • Díky novele se může zásadně zkrátit doba pořizování aktualizací zásad územního rozvoje krajů a změn územních plánů nebo regulačních plánů v případě, že nebudou vyžadovány varianty řešení. Tím dojde k úspoře cca 3/4 roku až rok.
  • U liniových staveb bude možné tzv. vybočení z koridoru, který je pro tuto stavbu vymezen v územním plánu, a to v případech, že z objektivních důvodů do něj nebude možné tuto stavbu umístit. Tím odpadá nutnost změny územního plánu. Příprava stavby se tak urychlí cca o 2 roky.
  • Oproti dřívějšku jsou zkráceny lhůty pro podání návrhu na přezkum nebo zrušení opatření obecné povahy na 1 rok (dřívější lhůta 3roky).
  • Dokumenty územního plánování jsou povinně zveřejňovány na internetu, kde k nim má přístup každý bez omezení.

business-documents

Věcný záměr zákona o vyvlastnění

Zároveň byl 19.7.2021 schválen vládou věcný záměr zákona* o vyvlastnění, z odůvodnění vyplynulo, že MMR chce zrychlit proces vyvlastňování při výstavbě infrastruktury. Do normy ministerstvo navrhlo včlenit speciální úpravu vyvlastnění ze zákona z roku 2009 o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury

.

*(1) Věcný záměr zákona vypracovávají ministerstva a jiné ústřední orgány státní správy a předkládají jej k projednání vládě před vypracováním návrhu zákona, a to v případě, že věcný záměr je obsažen v plánu legislativních prací vlády.

Zdroj: MMR a https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-47; věcný záměr zákona o vyvylastnění ZDE