Šedivé úterý, Škaredá středa…. Veselé Velikonoce!

Vzhledem k pandemii, která zasáhla celý svět, rozhodli jsme se Vás rozptýlit tímto přáním a pár slovy k svátku, který je před námi. I přes veškerá opatření doufáme, že pro Vás budou Velikonoce stále veselé.

velikonoce

Velikonoce, které letos oslavíme opět trošičku jinak, než jsme byli v mládí zvyklí, mají počátky v pohanských zvyklostech, kdy počínali Modrým či Žlutým pondělím, které představovalo začátek jarního úklidu v domácnostech. Šedivé úterý se zase zaměřilo na zapomenuté kouty kdy se uklízely a vymetaly pavučiny.

U křesťanů je prvním významným dnem Škaredá středa, která letos připadá na 31.března a úklid se týkal sazí z komína. Zároveň v tento den se nemáme škaredit, aby nám to nezůstalo.

Zelený čtvrtek nahrává veganské, vegetariánské komunitě a jarní očistě. Kdy byste měli konzumovat zeleninu, kopřivy apod.  Když v tento den před rozedněním zatřesete stromy, měly by urodit více ovoce… hodně štěstí sadařům :).

Velký pátek je den půstu, v minulosti se věřilo, že se voda z horských pramenů mění na víno, tak to nepřežeňte.

Bílá sobota: bílá barva symbolizuje čistotu, naději a také nový život. O sobotě se i proto bílilo. Mnozí se zaměřili na meditaci v tichu a očekávání….

Následuje Velká noc a po ní Boží hod velikonoční, které mají být plné radosti.

Tedy dovolte mi popřát za ČMSZP Veselé Velikonoce plné radosti

Tým ČMSZP