Metodika a změny stručně k opatřením EZ, AEKO a ANC 2021

Metodiky k provádění nařízení vlády č. 76/2015 Sb. a 331/2019 Sb., pro rok 2021

Metodiky k provádění nařízení vlády č. 76/2015 Sb., o podmínkách provádění opatření ekologické zemědělství a k provádění nařízení vlády č. 331/2019 Sb., o podmínkách provádění navazujícího opatření ekologické zemědělství, platné pro rok 2021.

S ohledem na ukončení programového období 2014 – 2020 není možné uzavřít nový pětiletý závazek. Je ovšem možné vstoupit do jednoletého závazku v rámci navazujícího opatření ekologické zemědělství podle NV 331/2019 Sb., podmínka předchozího zařazení v opatření EZ byla zrušena. Souběh starých (EZ) a nových (navazující EZ) závazků je u jednoho žadatele možný, nikoli však na jednom DPB

Byla odstraněna podmínka ukládající žadateli povinnost být zemědělským podnikatelem podle § 2e až § 2h zákona o zemědělství.

U kultury G – V souladu se zemědělskou praxí a prováděním agrotechnických operací, je žadateli nově umožněna přeměna travního porostu na standardní ornou půdu v termínu po 31. srpnu příslušného kalendářního roku bez toho, že by se žadatel vystavoval riziku neposkytnutí dotace za nedodržení podmínek pro poskytnutí dotace.

Zlepšující netržní plodiny  – S ohledem na aktuální problémy spojené s měnícími se klimatickými podmínkami, jako byly např. v roce 2020 intenzivní deště, kvůli kterým nebyla možná včasná sklizeň a následné založení porostu, se žadateli nově umožňuje záměna variant deklarovaných zlepšujících netržních plodin nebo záměna DPB, na nichž hodlá zlepšující netržní plodiny pěstovat.

V této souvislosti je však nutné, aby žádost o dotaci obsahovala celkovou výměru a zákres těchto zlepšujících netržních plodin nebo víceletých plodin na daném DPB.

Agroenvironmentálně-klimatická opatření (AEKO) Vzhledem k ukončení možnosti uzavřít nový pětiletý závazek v agroenvironmentálně klimatických opatření podle nařízení vlády č. 75/2015 Sb. je pro žadatele rovněž připraven dotační program, který přímo navazuje na ukončené závazky. Je specifikován níže 75/2015 Sb. Nicméně i přes snahu ČMSZP a i ostatních nevládních organizací upozorňujeme, že s novými ha (DPB) do nového závazku nelze vstoupit.


Metodika k provádění nařízení vlády č. 74/2015 Sb., pro rok 2021PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 342 KB)

Metodika k provádění nařízení vlády č. 74/2015 Sb., o podmínkách poskytování dotací na opatření dobré životní podmínky zvířat, platná pro rok 2021.

Úprava definice žadatele –  Pro příjemce dotace není povinností být zemědělským podnikatelem.

V rámci úpravy čl. 31 nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 640/2014 dochází k rozvolnění sankcí při zjištění předeklarace zvířat.

Pokud je rozdíl mezi počtem zvířat způsobilých a zjištěných větší než tři zvířata:

◦ sníží se celková částka podpory o procentní podíl, který se vypočítá jako podíl počtu zvířat, která nebyla zjištěna a celkového počtu zjištěných zvířat (dále jen procentní podíl), pokud tento podíl není větší než 20 %,

◦ sníží se celková částka podpory o dvojnásobek procentního podílu, pokud je tento podíl větší než 20 %, ale není větší než 30 %

, • pokud je procentní podíl větší než 30 %, podpora se zamítne,

• pokud je procentní podíl větší než 50 %, podpora se v daném roce zamítne. U žadatele bude navíc uplatněna další sankce ve výši rovnající se částce, která odpovídá rozdílu mezi počtem způsobilých a zjištěných zvířat. Tato částka může být odečtena od jakékoliv další dotační platby, kterou uděluje Fond během tří kalendářních let následujících po kalendářním roce zjištěn


cropped-cropped-P5180307-1.jpg

Metodika k provádění nařízení vlády č. 43/2018 Sb. a č. 44/2018 Sb. pro rok 2021PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 240 KB)

Metodika k provádění nařízení vlády č. 43/2018 Sb., o podmínkách poskytování plateb pro horské oblasti a jiné oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními a o změně některých souvisejících nařízení vlády a nařízení vlády č. 44/2018 Sb., o podmínkách poskytování plateb pro přechodně podporované oblasti s přírodními omezeními, platná pro rok 2021.

V roce 2021 oblasti ANC označené XOA a XOB mají sazbu 25€/ha, v roce 2022 již bude uzavřen příjem žádostí a tedy nebude možné na tuto plochu získat dotaci na ANC oblasti.

Zdroj: MZe a ČMSZP