FAO – Mezinárodní obchod se zemědělskými produkty a vstupy  XXX.

 

Zdražování potravin – nejrychlejší meziměsíční nárůst cen za posledních 10 let

FAO Price Index Květen 2021 (k dubnu 2021) Květen 2021 (ke květnu 2020)
Mléčné výrobky + 1,5 % + 27,9 %
Cukr + 6,8 % + 57,4 %
Obilniny + 6,0 % + 36,6 %
Rostlinný olej + 7,8% + 124,5 %
Maso + 2,2 % + 10,0 %

Podle nejnovějšího reportu FAO z 3. června 2021, hodnota FAO Food Price Indexu v květnu vzrostla o 4,8 %, čímž značí přesně jeden rok kontinuálního růstu cen potravinových komodit a zároveň nejvyšší hodnotu od září 2011. V porovnání s cenami v minulém roce je index o 39,7% vyšší a světové ceny potravin v květnu také zaznamenaly nejprudší meziměsíční růst za více než deset let (od října 2010) (Reuters, 2021; Financial Post, 2021; Seznam zprávy, 2021).

FAO Dairy Price Index (mléčné produkty) v květnu vzrostl o 1,5 %, což označuje kontinuální nárůst hodnoty indexu v posledních 12 měsících. Mezinárodní ceny odstředěného sušeného mléka posílily nejvíce, díky solidní poptávce po importu a omezeným zásobám v EU. Plnotučné sušené mléko zdražilo v návaznosti na vysoké importy z Číny, i přes objemnou nabídku zásob z Nového Zélandu. Hodnota sýru také posílila, díky silné poptávce a nižším zásobám v EU. Naopak ceny másla poklesly kvůli zvýšeným exportům z Nového Zélandu (poprvé po 11 měsících).

FAO Sugar Price Index (cukr) posílil o 6,8 % což je nejvyšší hodnota od března 2017. Zvyšování mezinárodních cen cukru závisí na zpožděných sklizních a obavách z nižších objemů sklizně v Brazílii (omezené srážky). Další posílení hodnoty podpořila zvýšená cena ropy a pokračující posilování brazilské měny vůči USD. Mezinárodní cenu cukru vyrovnávaly velké exportní dodávky z Indie.

FAO Cereal Price Index (obilniny) v květnu zaznamenal nárůst o 6,0 %. Nejvíce zdražovala kukuřice (+ 89,3 % v porovnání s květnem 2020), konkrétně kvůli nízké brazilské úrodě a napjatým globálním zásobám při současně silné poptávce. Mezinárodní ceny ječmene a čiroku v květnu také posílily. Hodnota obilí ostře poklesla na konci měsíce v návaznosti na zlepšení podmínek produkce (zejména v EU a USA), přičemž si stále zachovává hodnotu 28,5 % v porovnání s loňským květnem. FAO předpokládá, že objem produkce obilnin v roce 2021 dosáhne 2 821 miliardy tun – což je nový rekord a nárůst o 1,9 % vůči sklizni 2020.

FAO Vegetable Oil Price Index (rostlinný olej) v květnu posílil o 7,8 % a pokračuje v ročním nárůstu hodnoty indexu. Vysokou hodnotu způsobují zejména rostoucí ceny palmového, sójového a řepkového oleje. Ceny palmového oleje jsou na nejvyšší hladině od února 2011 kvůli pomalému nárůstu objemu produkce v jihovýchodní Asii společně s rostoucí globální poptávkou a nízkými zásobami. Sójový olej ovlivňuje silná globální poptávka (především ze sektoru výroby bionafty) a na řepkový olej má vliv omezená mezinárodní nabídka.

FAO Meat Price Index (maso) v květnu zvýšil hodnotu o 2,2 % a pokračuje v osmiměsíčním nárůstu indexu. V květnu ceny masa rostly v návaznosti na rychle se zvyšující poptávku z východní Asie (zejména Číny). Snižující se globální zásoby také podpořily nárůst cen (způsobené snižováním objemu porážek u hovězího a skopového masa a zvyšováním poptávky po drůbeži a vepřovém masu v hlavních produkčních regionech).

Ing. Martina Nádvorníková

Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

+420 221 814 623