Aktuality z EU: Nový plán vyjednává vyjednavače SZP s dohodou o sociální podmíněnosti

Nový plán vyjednává vyjednavače SZP s dohodou o sociálních podmínkách:

Evropský parlament předložil nový návrh, jehož cílem je spojit platby společné zemědělské politiky (SZP) se sociálními pracovními podmínkami, ve snaze dosáhnout kompromisu ohledně toho, co se stalo kontroverzní otázkou Jednání o SZP. „Podle tohoto přístupu členské státy jednoduše zajistí soulad s pravidly sociální podmíněnosti prostřednictvím kontrol prováděných jejich stávajícími kontrolními systémy“ prostřednictvím příslušných příslušných donucovacích orgánů, píše se v dopise.

Proti tomuto požadavku jsme se za ČMSZP již vyhradili, a to jak na národní, tak i na evropské úrovni (GEOPA COPA). I když chápeme požadavek na sociální podmíněnost, nepovažujeme zavedení sociální podmíněnosti SZP za nejlepší nástroj regulace zaměstnanosti v odvětví zemědělství.
Pracovní právo v České republice upravuje právní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, vztahy kolektivní povahy související s výkonem závislé práce, některé právní vztahy před vznikem pracovněprávních vztahů, pracovní podmínky zaměstnanců a ochranu jejich zdraví a další. Z našeho pohledu se jedná o funkční nástroj se zavedenými kontrolními systémy, který již na národní úrovni funguje po mnoho let. Každý zaměstnanec má práva zakotvena v legislativě a v případě zemědělství je zajišťuje kolektivní vyjednávání. Není tedy nutné ukládat další zátěž na bedra zaměstnavatelů na úrovni EU prostřednictvím mechanismu podmíněnosti v rámci SZP.

Tento krok by byl v rozporu se zásadou zjednodušení SZP. Z našeho pohledu je nejlepším nástrojem sociální dialog. Podmíněnost SZP má komplexní a složitý rámec kontrolních prvků a existuje mnoho otazníků, jak by ji bylo možné objektivně implementovat napříč všemi státy Evropské unie.

Sociální podmíněnost: odpověď ministra

Přílohy