V prvním čtvrtletí přibylo případů AMP u divočáků ve východní Evropě

 Počet divočáků infikovaných africkým morem prasat (AMP) v prvním čtvrtletí roku 2020 rostl ve východní Evropě rychleji. V celé Evropské unii bylo v prvních třech měsících roku nalezeno více než 4000 infikovaných zvířat. Vyplývá to z údajů poskytnutých systémem oznamování chorob zvířat (ADNS), sledovaným Evropskou komisí, a ze sdělení nizozemské veterinární služby Royal GD.

V prvním čtvrtletí roku 2020 bylo v celé Evropské unii nalezeno 4085 infikovaných divočáků. To se rovná přibližně 60 % počtu zvířat, které byly zjištěny v celém roce 2019. Procenta z Polska a Maďarska dokonce dosahují více než 70 % z celkového počtu zvířat nalezených v roce 2019. V Rumunsku je podíl více než 50 %.

Nárůst může být vysvětlen větším loveckým tlakem i vyhledáváním kadáverů
Při srovnávání statistik je nutné si uvědomit, že divočáci jsou nyní intenzivněji loveni a větší důraz je kladen také na vyhledávání těl uhynulých divočáků. To by mohlo být vysvětlením nárůstu počtu infikovaných zvířat. Intenzivnější testování však neprobíhá v Bělorusku a na Ukrajině.

U prasat domácích se situace výrazně nezhoršila
Navzdory rostoucímu počtu infikovaných kusů prasat divokých byla situace u prasat domácích relativně klidná. V prvním čtvrtletí roku bylo na farmách potvrzeno 214 infekcí, což je 11 % z celkového počtu v loňském roce. Většina z těchto farem byla v Rumunsku a většinou se jednalo o domácí chovy. V Maďarsku nebyla v prvních třech měsících roku zasažena žádná prasečí farma.
Polsko v současné době hlásí dvě infikované prasečí farmy, obě na západě země. První z nich byla objevena v březnu, druhá začátkem dubna. U divočáků byl v polovině května počet míst, kde se infekce objevila, 2400.

Podle pigprogress.net, 19. 5. 2020

Zdroj: http://www.africkymorprasat.cz/aktuality/v-prvnim-ctvrtleti-pribylo-pripadu-amp-u-divocaku-ve-vychodni-evrope?fbclid=IwAR1PwE3sReeAq8MOFrzAmYQ8G7lW0e9tz343FInqOMf1pfjQL-YLQ6xHcDg