SZIF vydává rozhodnutí k dotacím na integrovanou produkci ovoce, vinné révy, zeleniny a jahodníku

Praha 16. března 2020 – Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) pokračuje ve vyplácení dotací na Agroenvironmentálně-klimatická opatření (AEKO), o které si zájemci požádali v loňském roce. Jedná se o dotace na integrovanou produkci ovoce, vinné révy, zeleniny a jahodníku. Zemědělcům bude rozdělena podpora v celkové výši přes 371 milionů korun.

K dotaci na integrovanou produkci ovoce (podopatření A) bylo v roce 2019 podáno 317 žádostí. Zájemcům bude rozdělena částka 101 486 717 korun. Žádost o dotaci na základní a nadstavbovou ochranu vinic (podopatření B1 a B2) podalo 674 zájemců, mezi něž bude rozdělena částka 189 476 621 korun. O dotaci na integrovanou produkci zeleniny a jahodníku (podopatření C1 a C2) požádalo 96 zájemců, kterým bude rozděleno 80 464 796 korun.

Tato opatření podporují komplexní hospodaření v sadech, vinicích a na orné půdě s minimalizací vstupů, které využívá postupy a technologie šetrné k životnímu prostředí. Žadatelé jsou povinni dodržovat zákaz používání stanovených účinných látek, provádět rozbory půdy a dodržovat předepsané postupy údržby sadů, vinic a požadavky na pěstování zeleniny v systému integrované produkce.

Uvedené dotační tituly jsou součástí Agroenvironmentálně-klimatických opatření a spadají pod tzv. neprojektová opatření v rámci Programu rozvoje venkova (PRV). Žádost o dotaci se podává prostřednictvím Jednotné žádosti. Informace o výpočtu platby jsou uvedeny v Příručce pro žadatele pro rok 2019, která je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / PRV, v sekci „Ke stažení“, ve složce „Metodiky a příručky“.

Dotaci lze poskytnout pouze na základě pravomocného rozhodnutí. Výplatu je možné urychlit vzdáním se práva na odvolání. Tento právní úkon je však třeba učinit teprve po obdržení rozhodnutí. Dřívější podání nemá právní účinek. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce „Jednotná žádost“. Lze jej podat jedním z následujících způsobů:

1. prostřednictvím Portálu farmáře, 2. přes datovou schránku, 3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF, 4. poštou,  5. e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem na adresu podatelna@szif.cz.   V případě jakýchkoliv dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonního čísla 222 871 871 nebo e-mailu info@szif.cz.

Lenka Rezková tisková mluvčí SZIF