OSVČ – Jak to je tedy s tou pomocí – shrnuli jsme pro Vás možné varianty

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Finanční příspěvek pro OSVČ ve výši 424 Kč za každý den v karanténě/ošetřování člena rodiny. Jde o obdobu ošetřovného u zaměstnanců. Vyplácet ho na základě čestného prohlášení podaného prostřednictvím obecního živnostenského úřadu bude MPO.


Ministerstvi financí

Ministerstvo financí a Finanční správa představují program přímé podpory pro OSVČ ekonomicky zasažené šířením koronaviru. Program bude administrován Finanční správou a jeho cílem je, aby žadatelé získali finanční prostředky již v průběhu měsíce dubna. Na částku v nominální výši 25 000 Kč bude mít nárok OSVČ, která o ni požádá a prohlásí splnění několika základních požadavků:

  • Jedná se o osobu samostatně výdělečně činnou podle zákona upravujícího důchodové pojištění (typicky živnostník, samostatný zemědělec, autor nebo umělec, znalec, tlumočník, veterinář, lékař, poskytovatel zdravotní péče, architekt, daňový poradce a podobně).
  • Vykonávaná činnost je činností hlavní,
  • vykonávaná činnost může být i činností vedlejší, ale pouze v případech, kdy OSVČ měla nárok na výplatu invalidního důchodu, nebo jí byl přiznán starobní důchod, nebo měla nárok na rodičovský příspěvek či peněžitou pomoc v mateřství, případně pečovala o potřebnou osobu. Přesný výčet těchto situací je definován v § 9 odst. 6 písm. b) nebo c) zákona o důchodovém pojištění.
  • OSVČ vykázala v období leden-březen 2020 ve srovnání s obdobím leden-březen 2019 pokles hrubých tržeb alespoň o 10%. (V případě, že podnikatel začal s podnikáním později než v lednu 2019, ke srovnání se použijí první tři měsíce od zahájení jeho podnikání, přičemž nejzazším možným srovnávacím obdobím je prosinec 2019-únor 2020).
  • Subjekt dosáhl v roce 2019 hrubých příjmů alespoň 180 000 Kč. V případě, že nepodnikal celý rok, tak v přepočtu alespoň 15 000 Kč měsíčně.
  • Splnění těchto skutečností doloží žadatel čestným prohlášením.

„Jsou to peníze napumpované do hybné síly naší ekonomiky, které pomohou udržet základní infrastrukturu služeb tak, jak jsme na ni všichni zvyklí. Peníze dostaneme k podnikatelům rychle a jednoduše, a to ve výši 500 Kč denně. V kombinaci s rozšířeným ošetřovným ve výši 424 Kč denně a prázdninami na sociálním a zdravotním ve výši 4 896 Kč měsíčně podáváme živnostníkům záchranný kruh, který jim pomůže překlenout nejtěžší období,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Bonusovým obdobím je období od 12. března do 30. dubna 2020, celková částka za plný počet dnů je tedy 25 000 Kč. Podpora bude vyplacena oproti vyplněné žádosti, jejíž jednoduchý formulář Finanční správa zveřejní do 3. dubna 2020. Žádost bude obsahovat čestné prohlášení o splnění podmínek pro vznik nároku na kompenzační bonus a číslo bankovního účtu, na kterou má být částka odeslána. Žádosti budou přijímány poštou, prostřednictvím datové schránky, podatelen a sběrných boxů umístěných před finančními úřady.

K samotnému přijímání žádostí a následnému vyplácení přímé podpory přistoupí Finanční správa neodkladně poté, co bude dovršen legislativní proces. Ministerstvo financí předpokládá, že by k dokončení legislativního procesu mohlo dojít v průběhu příštího týdne, tedy nejpozději do 12. dubna.

Dokumenty ke stažení


MF/MPSV – OSSZ

Nově schválený zákon odpouští na půl roku všem živnostníkům platby povinného důchodového pojištění. To hlásá titulek na stránkách OSSZ. Jak to tedy prakticky udělat, aby jste na konci roku nebyli překvapeni ?!? Možnosti jsme pro Vás zpracovali níže.

OSVČ od března do srpna 2020 platit zálohy na pojistné a to i ti, co mají živnost jako vedlejší činnost. Ale nesmí zapomenout podat přehled o příjmech a výdajích do 3. 8. 2020 a zároveň do tohoto data uhradí doplatek pojistného, bude jim prominuto penále.

Nemocenské pojištění – nemusíte hradit – o prominutí plateb záloh OSVČ nemusí žádat/hlásit, jsou ze zákona prominuty automaticky.

Sociální/důchodové pojištění – nic nehlaste – o prominutí plateb záloh OSVČ nemusí žádat/hlásit, jsou ze zákona prominuty automaticky.

  1. platím minimální výši záloh:
    1. nemusíte uhradit zálohy vůbec a to do srpna
    2. už jste březen uhradili  – uhrazené zálohy Vám budou započítávány do platby v září, atd…
  2. platím vyšší část než je minimální výše záloh:
    1. nemusíte uhradit zálohy vůbec, ale bude Vám prominuto pouze toto minimum, tzn. následně při vyúčtování za rok 2020 budete muset rozdíl mezi minimální zálohou a skutečnou výší pojistného zpětně doplatit. 
    2. platba a zálohy ponížíte, bude Vám prominuto pouze toto minimum, tzn. následně při vyúčtování za rok 2020 budete muset rozdíl mezi minimální zálohou a skutečnou výší pojistného zpětně doplatit.  Tzn. po podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2020 (příští rok) pak zpětně doplatíte za těchto 6 měsíců pouze rozdíl mezi minimální zálohou a skutečnou výší pojistného podle jejich zisku za rok 2020.

Do kdy musím příští rok doplatit rozdíl zálohy?

Platí stále stejná pravidla. To znamená, že rozdíl záloh uhradíte jako doplatek pojistného po podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2020, tedy do měsíce po odevzdání daňového přiznání.

Příklad je uveden níže:

V březnu 2021 podá přehled za rok 2020, přičemž pojistné za rok 2020 činí 37 020 Kč. Od pojistného za rok 2020 ve výši 37 020 Kč se odečtou zálohy, které byly zaplaceny za leden a únor 20 20  (2x 2 800 Kč) a za září až prosinec 20 20 (4x 3 300 Kč) , a potom zálohy, které nebyly zaplaceny (nebyla povinnost) za březen až srpen 2020 (6x 2 544 Kč).

Aby nedocházelo ke snižování průměru příjmů, z nichž se vypočítává procentní výměra důchodů, bylo schváleným návrhem zákona stanoveno, že období, po které nebyly placeny zálohy na pojistné (březen až srpen 2020), se bude při výpočtu osobního vyměřovacího základu podle § 16 zákona o důchodovém pojištění považovat u OSVČ s hlavní samostatnou výdělečnou činností za tzv. vyloučenou dobu.

V případě, že se ocitnete vzhledem na současnou situaci vlivem nedostatku prostředků ve finanční nouzi, můžete požádat o jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci (MOP). ŽÁDOST NALEZNETE ZDE.

Mezi další drobná opatření patří plošné prominutí správního poplatku 400 Kč za podání individuální žádosti o posečkání nebo splátkování daně z důvodů souvisejících s koronavirem, a to do konce července.



Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mají OSVČ nárok na nějaké sociální dávky?

Každý má možnost uplatnit si jakoukoli žádost o některou z nepojistných sociálních dávek, a to jak o dávky státní sociální podpory (porodné, rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení), tak i dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc MOP). Úřad práce ČR postupuje vždy podle platné legislativy a posuzuje každou žádost o konkrétní dávku, či její zvýšení, individuálně. S ohledem na konkrétní situaci žadatele. Na jednotlivé dávky tedy nevzniká automaticky nárok, ale vždy je třeba, aby žadatel splnil zákonem dané podmínky.

Nárok na přiznání i konečná výše nepojistných sociálních dávek vychází z aktuální příjmové a majetkové situace žadatele a z aktuální výše nákladů na bydlení. Nelze tedy předem říci, zda nárok na dávky vznikne a také se nedá předem sdělit výše dávek. 

Pokud máte zájem o informace obecného rázu, můžete se obracet na Call Centrum Úřadu práce ČR. Operátoři jsou k dispozici denně, a to v pondělí a ve středu od 8 do 17, v úterý a ve čtvrtek od 8 do 15 hodin a v pátek od 8 do 13 hodin na telefonním čísle 844 844 803.

V případě, že jde o dotazy konkrétní, je třeba se obrátit na příslušné kontakntí pracoviště ÚP ČR. Vzhldem k současné situaci, je komunikace možná elektronicky či prostednictvím telefonu. Osobní kontaktakt pouze vyjímečně pro předchozí dohodě.

Kontakty na pracoviště Úřadu práce ČR jsou k dispozici ZDE

Žádosti (o dávky/podpory, zprostředkování zaměstnání, zařazení do evidence) a další podklady mohou lidé zasílat elektronicky (datovou schránkou, emailem – v tomto případě i bez zaručeného elektronického podpisu), poštou nebo mohou odevzdávat dokumenty do boxů umístěných u vchodu na kontaktní pracoviště, případně jiném viditelně označeném místě.  Pokud klienti cokoli potřebují, mohou kontaktovat zaměstnance Úřadu práce ČR e-mailem nebo telefonicky.

Chcete se vyhnout frontám a omezit osobní kontakt, má pro vás Úřad práce několiki tipů ZDE

Na webové stránce www.uradprace.cz jsou hned v úvodu základní informace k dispozici i s odkazy na letáky pro veřejnost, které jsou vyvěšeny i na všech pracovištích ÚP ČR. Na webu i FB a u formulářů je odkaz též na návodný popis, jak vyplňovat formuláře – ZDE.

Vyplněné žádosti nezasílat do Call centra ÚP ČR, ale na příslušné kontaktní pracoviště. Pokud se rozhodnete podávat žádosti prostřednictvím elektronické podatelny, pak na podatelnu ÚP ČR, nikoli podatelnu MPSV.

Letáky s praktickými informacemi jsou konkrétně ZDE

ZDROJ: MPSV, MF, MPO a ČSSZ