GMO a pesticidy v zemědělství? Frakce Renew Europe chce prolomit tabu

Liberální frakce Renew Europe (Obnovme Evropu) chce „prolomit tabu“ v zemědělském sektoru. Vyplývá to z vyjádření českého europoslance a člena této politické skupiny Martina Hlaváčka.

„Rozhodli jsme se otevřít debatu o takových otázkách, jako je GMO, pesticidy a další, a to bez jakýchkoliv limitů a tabu,“ uvedl Martin Hlaváček (za ANO, RE) pro EURACTIV.com při příležitosti konference o inovacích v zemědělství, kterou koncem ledna uspořádal Evropský svaz vlastníků půdy.

„Respektujeme odlišné zájmy europoslanců a budeme se o nich dále bavit,“ dodal český europoslanec, který je rovněž členem europarlamentního výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI).

 

Společnou zemědělskou  politika EU (SZP) čeká reforma, o které členské země již několik měsíců jednají. Zemědělství má zároveň sehrát svou roli při plnění klimatických cílů, které Evropská komise představila v rámci Zelené dohody pro Evropu. Součástí těchto „zelených“ plánů je i strategie z Farmy na vidličku (Farm-to-Fork strategy, F2F), která má přispět k udržitelnějším zemědělským praktikám a lepší potravinářské politice.

Cioloș: Potřebujeme dlouhodobou vizi

Předseda frakce Renew Europe Dacian Cioloș se domnívá, že k přeměně evropského potravinářského sektoru je zapotřebí celá řada inovativních řešení a nových technologií.

„Například digitalizace ovlivní zemědělství jako celek, tedy nejen zemědělské praktiky v rámci precizního zemědělství, ale také vztahy v rámci potravinového řetězce,“ uvedl pro  server EURACTIV.com.

Podle něj by digitalizace pomohla snížit vliv zemědělství na životní prostředí a přírodní zdroje, zlepšit systém zavlažování, lépe propojit farmáře s jednotlivými trhy a mobilizovat inovace.

„Farmáři mohou pomoci s celou řadou výzev, zabezpečit dodávky potravin a bojovat proti klimatickým změnám,“ vysvětlil Cioloș s tím, že SZP musí zároveň respektovat Zelenou dohodu.

„To je důvod, proč je potřeba zohlednit současný návrh, přizpůsobit se mu a respektovat také strategii F2F,“ upřesnil šéf liberální frakce, do které v Evropském parlamentu spadá i hnutí ANO.

Frakce Obnovme Evropu bude podle něj v nadcházejících týdnech aktivně pracovat na tom, aby sjednotila očekávání skupiny k SZP v krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém horizontu.

„Farmáři potřebují předvídatelnost a také dlouhodobou vizi pro SZP založenou na udržitelných praktikách, spravedlivých mzdách a silném spojení se spotřebiteli,“ uzavřel Cioloș.

Evropská komise i za tímto účelem navrhuje, aby zemědělské dotace v rámci společné zemědělské politiky EU (SZP) po roce 2021 směřovaly na klimatická opatření ve větší míře, než je tomu v současné době.

Podle evropského komisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowskiho však není potřeba současný návrh reformy SZP měnit, protože už ten stávající obsahuje celou řadu prvků, které umožní agrárníkům přispět k plnění Zelené dohody.

Nový model SZP by měl zároveň dát členským státům větší odpovědnost při rozdělování unijních dotací. Země ale musí Evropské komisi předkládat národní strategie, které by měly směřovat k plnění předem stanovených cílů.  Mezi nimi je nejen ochrana životního prostředí, ale také inovace nebo digitalizace zemědělského sektoru.

ZDROJ: EUROAKTIV