EK navrhla prodloužit uzavření vnějších hranic EU do 15. května

Evropská komise včera navrhla prodloužit uzavření vnějších hranic Evropské unie do 15. května. Zákaz vstupu cizinců s výjimkou nutných případů se vztahuje celkem na 30 evropských zemí, oznámila komise. Na třicetidenním omezení vstupu do EU se lídři členských zemí shodli v polovině března, podle komise je však v zájmu efektivního boje proti šíření koronaviru potřeba jej prodloužit o další měsíc.

Návrh musí schválit členské státy. Je přitom na jednotlivých členských zemích na vnější hranici unie, jak k zákazu přistoupí. K dosavadnímu opatření se připojily všechny schengenské země včetně Česka, další čtyři státy unie (Chorvatsko, Bulharsko, Rumunsko a Kypr) a přidružené státy Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a Island.

Zákaz se nevztahuje na cizince s dlouhodobým pobytem v EU, rodinné příslušníky občanů unijních zemí či diplomaty. Výjimky mají i lékaři, zdravotní sestry, pečovatelé či výzkumní pracovníci. Přes vnější hranice EU mohou i nadále jezdit také řidiči přepravující zboží.

„Ačkoli vidíme první slibné výsledky, prodloužit omezení je nezbytné, abychom nadále omezili možnost dalšího šíření nemoci,“ zdůvodnil návrh místopředseda komise Margaritis Schinas.

Autor: Euroskop