Aktuality z EU – zemědělství/lesnictví

Parlament EU chce po letní přestávce hlasovat o nové SZP:

Koordinátoři politických skupin ve Výboru pro zemědělství Evropského parlamentu se dohodli, že „po letní přestávce“ uspořádají plenární hlasování o společné zemědělské politice po roce 2020 (SZP).

Tedy lze předpokládat s 14. -17.září 2020.

Skupina ELS(za ČR zde jsou zástupci STAN, TOP9, KDU-ČSL) žádá o zpoždění strategie „Farm to Fork“:

Největší politická skupina v Evropském parlamentu nedávno vyzvala k odložení udržitelné potravinové politiky do podzimu. V reakci na pandemii coronavirus posunula Evropská komise zveřejnění své strategie Farm to Fork (F2F) do konce dubna a nyní se vyvíjí tlak, aby ji ještě více oddálili.

Poslanci požadují zaručené zásobování potravinami, hodnotí se dopad COVID na agropotravinářské odvětví: Poslanci největší politické skupiny Evropského parlamentu, ELS, požadovali opatření, která zaručí zásobování potravinami během pandemie koronavirů. Je třeba se zabývat likviditou zemědělců, říká člen Výboru pro zemědělství.

EU doporučuje, aby byly hranice otevřené, protože se šíří agro-pracovní hlavolam: Evropská komise vydala po obavách týkajících se nedostatku pracovní síly v zemědělsko-potravinářském odvětví nová praktická doporučení, která zajistí, aby sezónní pracovníci mohli cestovat za prací do kritických povolání. Doporučení doplňuje nedávno přijaté pokyny pro opatření správy hranic k ochraně zdraví a zajištění dostupnosti zboží a základních služeb. Více zde.

 

Zemědělci v odvětví čerstvých produktů/potravin požadují granty na pracovní sílu a dopravu:

Evropští výrobci ovoce a zeleniny naléhají na členské státy EU, aby vyvinuli konkrétní opatření, která zaručí přepravu pracovních sil a potravin a zajistí dočasné zdravotní podmínky a podmínky bydlení pro dočasné pracovníky, protože máme před sebou sklizeň úrody ovoce i zeleniny, zejména v jižních zemích, jako je Španělsko, Francie, Portugalsko, Itálie a Řecko.

 

Venkovští dodavatelé potřebují, aby jednotný trh pokračoval v práci v době krize: CETTAR vydal prohlášení, že „Pokud se členské státy EU rozhodnou zamknout za svými hranicemi kvůli COVID-19, zemědělští, venkovští a lesní podnikatelé nebudou schopni vykonávat svou činnost jako poskytovatelé služeb a pokračovat v činnosti.

 

150 000 dobrovolníků se přihlásilo na pomoc francouzskému zemědělství: Francie se úspěšně podařilo najmout 150 000 dobrovolníků, aby pomohli při sklizni a balení. K tomu dojde poté, co ministerstvo zemědělství a zemědělské odbory vyzvaly nezaměstnané, aby se dobrovolně přihlásili o sezónní úrodu, zejména úrodu ovoce. Francouzští kolegové s GEOPA COPA nicméně vidí i problematiku nedostatku vyškolených zaměstnanců s dovednostmi, zkušenostmi, kteří nesou i zodpovědnost za svoji práci.

Itálie očekává, že migranti ze zemí mimo EU zaplní mezeru v zemědělství: Giorgio Gori, starosta města Bergamo, jedno z nejhorších zasažených měst z koronavirem, vyzval italskou vládu, aby urychlila vydávání roční vyhlášky, která reguluje nespravedlivé Migrující pracovníci z EU, protože Itálie zoufale potřebuje zemědělce před začátkem sklizně.

Německo uvolní hraniční kontroly koronaviru pro zemědělce:

Německo umožní zahraničním pracovníkům v zemi pomoci sklízet ovoce a zeleninu na farmách, čímž se uvolní předchozí cestovní omezení uložená v boji proti novému koronaviru. Ministerstvo zemědělství dříve vytvořilo svůj vlastní online portál pracovních míst pro farmy, zaměřený na stravovací personál a studenty, který řekl, že 300 000 pracovníků z německých farem „chybí“ kvůli cestovním omezením uloženým za účelem oslabení šíření viru.

Potravinový průmysl se obrací na náborovou aplikaci, aby obsáhl volná pracovní místa u „zaměstnanců“:

Spojené království pro potravinářský průmysl, Federace potravin a nápojů (FDF), vstoupilo do 16týdenního partnerství s náborovou aplikací na obsazení nových pracovních míst se zaměstnanci, kteří ztratili pracovní místa v odvětví pohostinství – nebo se chystají dočasně pozastavit („zachránit“) bez odměny – kvůli krizi COVID.

Navrhovaná opatření na „záchranu“ chorvatského zemědělství:

Členové konzervativní „chorvatské suverénní strany“ navrhli opatření na záchranu zemědělské výroby a rodinných farem v Chorvatsku s tím, že krize koronaviru by mohla být zlomem pro chorvatské zemědělství. „Malé a střední zemědělské farmy selžou, pokud nebudou moci prodávat na trzích, takže majitelé nebudou mít prostředky na zahájení nové výroby. Stejně sporná je i produkce velkých výrobců, “varovali. Navrhují proto otevřít trhy pro prodej chorvatských výrobků v souladu s doporučeními ústředí civilní ochrany a zachovat část domácí produkce prostřednictvím předpisů.

V Chorvatsku po omezení pohybu v důsledku opatření COVID-19 musí zemědělští pracovníci mít zvláštní průkaz, aby mohli vykonávat své činnosti mimo své bydliště.