Aktuality nejen z EU

Propad cen masa v Srbsku

Jak uvedl portál e-Kapija v Srbsku během posledního měsíce spadly ceny masa, a to jak vepřového tak i hovězího pod výrobní náklady. Problém činí také dovoz mraženého
vepřového masa z Evropské unie, kde jej obchodníci nakupují za 130 – 135 dinárů za kilogram a výrobní náklady na kilogram živé váhy v Srbsku činí 160 dinárů. Pro Producenti prasat tak mají na každém praseti ve výkrmu ztrátu v průměru 2 000 – 3000 dinárů. Jedná se o nejhorší situaci za posledních deset let. Podle údajů portálu se měsíčné do Srbska dováží levné maso na další zpracování v hodnotě 3 – 5 miliónů EUR, protože Čína přestala odebírat maso z Německa kvůli africkému moru prasat a tím se destabilizoval celý evropský trh.
Podobná situace je i u hovězího masa a momentálně je na trhu v Srbsku přebytek 8 000 – 9 000 kusů hovězího dobytka, který není kam prodat. Problémem je také to, že roční spotřeba hovězího je v Srbsku jen 4,5 kg na obyvatele. Důsledkem této slabé poptávky bude omezení chovu a slabší nabídka v následujících letech, což by mohlo mít negativní dopady na české obchodníky se skotem a genetickým materiálem.

 

Plán Baškortostánu na projekt výsadby jabloňových sadů na ploše tisíc hektarů,

V ruském regionu Baškortostánu startuje projekt rozvoje ovocnářství. Do roku 2034 by zde mělo být založeno tisíc hektarů jabloňových sadů intenzivního typu, skladovací prostory a logistické centrum. Celkové náklady projektu činí asi 2 miliardy rublů, polovinu bude financovat firma „Čišminskyj plodovošnoj pitomnik“ ze svých zdrojů, druhá polovina bude financována úvěrem.
Projekt bude probíhat ve čtyřech etapách. V první etapě (do roku 2022) bude vysazeno přes 80 hektarů jabloní a zároveň bude probíhat pěstování lesních jahod, černého rybízu a dalšího drobného ovoce. V letech 2023 – 34 bude postupně zvyšována plocha sadů až na tisíc hektarů. Paralelně bude probíhat výstavba skladovacích prostor a logistického centra.
Investor počítá, že úroda by se mohla pohybovat okolo 35 – 45 tun na hektar, což někteří experti zpochybňují. Vysazeny budou jabloně vyšlechtěné přímo v Baškortostánu, které jsou schopné vydržet kontinentální klima regionu. Zimy jsou v Baškortostánu poměrně chladné a léta horká. Investor dostane podporu z regionálního rozpočtu, měly by to být dotace na zakládání sadu a výhodné podmínky pro získání leasingu na techniku a zařízení. I tak ale počítá, že minimálně první dva roky nebude projekt generovat žádné příjmy. Produkce bude v prvé řadě určena k zásobování sociálních objektů v regionu, jako jsou školy, školky a další. Až následně by měla být jablka dodávána do obchodních řetězců.

Nestlé v Číně představilo nové rostlinné alternativy k masným produktům

 

Čínští spotřebitelé ve stále větší míře věnují pozornost rostlinným alternativám masa. Vedou je k tomu jednak stoupající ceny, ale v souvislosti s COVID-19 také rostoucí zájem o vlastní zdraví a z důvodu vyššího procenta obézních obyvatel zejména ve velkých městech i zájem o nízkokalorické potraviny. V roce 2019 trh s rostlinnými alternativami dosáhl hodnoty 10 mld. USD a s jeho růstem se počítá i v letech následujících, což představuje příležitosti pro zahraniční výrobce.

Plán Japonských supermarketů rozšířit sortiment potravin na úkor spotřebního zboží,

Přibližně polovina všech supermarketů v Japonsku plánuje zvýšit sortiment zpracovaných potravin, polotovarů, hotových jídel, dále pak čerstvého ovoce, zeleniny a masa. Průzkum provedla Národní asociace supermarketů u dvou set svých členů napříč Japonskem. Dle výsledků průzkumu většina supermarketů plánuje zvýšit množství nabízených potravin a snížit nabídku nepotravinářské zboží.
51 % účastníků průzkumu chce v budoucnu rozšířit sortiment zpracovaných potravin a skoro 40 % plánuje rozšířit sortiment čerstvého ovoce, zeleniny, masa a masných produktů. Už v letošním roce došlo k nárůstu nabízených potravin o 23 %, masa, ovoce a zeleniny o 13 %. Nabídka nepotravinářského zboží poklesla o 10 % a pětina zúčastněných se vyslovila pro jejich další snižování. Trend domácího vaření je v Japonsku v současnosti velmi populární, což by mělo nadále zvyšovat prodej brambor, cibule, dále pak zeleniny, hub a ovoce. Pokud jde o maso, z důvodu menší návštěvnosti restaurací roste prodej hovězího masa pro přípravu steaků a dalších druhů vhodných pro grilování (yakiniku).
Z důvodu epidemie covid – 19 dochází také ke změnám způsobu placení za nakoupené zboží, kdy 65 % supermarketů zavedlo samoobslužné pokladny, další obchody plánují zavádět platby přes QR kód. Japonsko je zemí, kde nejrozšířenějším způsobem placení jsou platby v hotovosti (80 % veškerých plateb). Japonská vláda hodlá zdvojnásobit podíl bezhotovostních plateb do roku 2027 z 20 % na 40 %.

Bosna a Hercegovina převzala normy EU ohledně potravinářských aditiv,

Tom Vilsack znovu pravděpodobným ministrem zemědělství USA: Joe Biden nominuje Toma Vilsacka na pozici ministra zemědělství

T. Vilsack působil v letech 1999 až 2007 dvě volební období jako guvernér státu Iowa a
v letech 2009 až 2017 zastával v Obamově administrativě funkci ministra zemědělství. V současné době vykonává Vilsack funkci ředitele Rady pro export mléčných výrobků (US Dairy Export Council). Biden se tímto krokem zřejmě snažil o nalezení kompromisního kandidáta. Velké lobbyistické zemědělské skupiny podporovaly nominaci bývalé senátorky Heidi Heitkamp ze Severní Dakoty. Na druhou stranu část Demokratické strany, které si přeje USDA reformovat a zaměřit se více na výživu znevýhodněných skupin obyvatelstva a změny klimatu, podporovala kongresmanku Marciu Fudge, která se stala nominantkou na post ministryně bytové výstavby a rozvoje měst.
Pokud Vilsack nedostane jiné zadání, dá se v zemědělské politice USA předpokládat
pokračování statusu quo, tedy pokračování podpory zemědělského sektoru (spíše větších zemědělských podnikatelských skupin) a nikoliv tedy revoluce v podobě přesunu větších finančních prostředků na výživu dětí nebo znevýhodněných skupin obyvatelstva (80 % celkového rozpočtu, tedy cca 71 mld. USD je alokováno pro zajištění adekvátní výživy pro nízkopříjmové obyvatele USA – 14 % celkové populace, tedy 44 mil. Američanů).