Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), se letos poprvé zúčastní mezinárodního agrosalónu Země živitelka

Země živitelka se koná ve dnech 22. – 27. srpna 2019 na Výstavišti České Budějovice.

Agentura bude na svém stánku v pavilonu B1 v Průmyslovém areálu prezentovat programy OP PIK, které mohou využít zemědělští podnikatelé. Jde zejména o programy zaměřené na úsporu energií a podporu inovačních technologií. Pracovníci agentury poskytnou zájemcům o dotace informace o jednotlivých programech i konzultace ke konkrétním projektům.

Zemědělští podnikatelé mohou v OP PIK žádat o dotace především z programů Úspory energie a Obnovitelné zdroje energie. Výrobci zemědělské techniky a potravinářské firmy mohou čerpat z programů Technologie, Inovace, Inovační vouchery, Aplikace, Potenciál, Technologie pro začínající podniky, Nízkouhlíkové technologie a Úspory energie.Více naleznete níže:


Evropské dotace z OP PIK mohou využít i zemědělci

API se zúčastní agrosalónu země živitelka 2019

 

Praha, 25. července 2019 – Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), se letos poprvé zúčastní mezinárodního agrosalónu Země živitelka, který proběhne ve dnech 22. – 27. srpna 2019 na Výstavišti České Budějovice. Agentura bude na svém stánku v pavilonu B1 v Průmyslovém areálu prezentovat programy OP PIK, které mohou využít zemědělští podnikatelé. Jde zejména o programy zaměřené na úsporu energií a podporu inovačních technologií. Pracovníci agentury poskytnou zájemcům o dotace informace o jednotlivých programech i konzultace ke konkrétním projektům.

Zemědělští podnikatelé mohou v OP PIK žádat o dotace především z programů Úspory energie a Obnovitelné zdroje energie. Výrobci zemědělské techniky a potravinářské firmy mohou čerpat z programů Technologie, Inovace, Inovační vouchery, Aplikace, Potenciál, Technologie pro začínající podniky, Nízkouhlíkové technologie a Úspory energie.

Země živitelka, jako největší a nejvýznamnější událost svého typu, je pro nás skvělou příležitostí setkat se se zástupci zemědělských a potravinářských firem a seznámit je s aktuálními možnostmi čerpání evropských dotací z OP PIK, a to právě v oblasti společné pro aktivity průmyslové a zemědělské,“ říká Petr Kolář, ředitel Sekce rozvoje podnikatelského prostředí API.

Zemědělci mohou získat podporu z programu Úspory energie, kde je rostlinná a živočišná výroba jednou z podporovaných ekonomických činností. V rámci aktuálně vyhlášené Výzvy V programu Úspory energie je možné financovat projekty přispívající k úspoře konečné spotřeby energie v zemědělském objektu např. zateplení, modernizace a rekonstrukce rozvodů elektřiny, plynu a tepla v budovách, modernizace nebo rekonstrukce zařízení na výrobu energie pro vlastní spotřebu, výměna oken, dveří, osvětlení, instalace obnovitelných zdrojů energie pro vlastní spotřebu podniku (biomasa, solární systémy, tepelná čerpadla a fotovoltaické systémy). Podporu lze dále získat i na pořízení nových energeticky úspornějších výrobních strojů či technologických zařízení, např. pásového dopravníku, sušičky zrní, automatických krmných systémů apod.

Z programu Obnovitelné zdroje energie mohou zemědělci využít možnosti dotace na vyvedení tepla nebo bioplynu ze stávajících bioplynových stanic.

O podporu z OP PIK mohou rovněž žádat i výrobci zemědělské techniky a podniky provozující výzvou vymezenou podporovanou výrobu potravin a nápojů. Těm se nabízejí dále i možnosti podpory v oblasti digitalizace a zavádění prvků průmyslu 4.0 do firem (Výzva X programu Technologie), zavádění nových inovativních produktů na trh, procesních inovací (program Inovace) či podpory v oblasti výzkumných a vývojových aktivit podniků (programy Inovační vouchery, Aplikace, Potenciál). Začínající podnikatelé s omezenou podnikatelskou historií mohou získat podporu na nákup nových technologií, zařízení a strojů (Technologie pro začínající podniky). Na nákup elektromobilů lze využít program Nízkouhlíkové technologie .

 

Letos proběhne 46. ročník mezinárodního agrosalónu Země živitelka. Kromě novinek z oborů zemědělské techniky, myslivosti, včelařství, rybářství, potravinářství nebo chovu hospodářských zvířat představí i současné trendy a novinky v oblasti výzkumu. Podrobné informace o Zemi živitelce jsou k dispozici zde.

 

Agentura pro podnikání a inovace (API) je státní příspěvková organizace s celostátní působností zřizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Je zprostředkujícím subjektem pro dotační programy podpory Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 2014-2020 zaměřeného na rozvoj zpracovatelského průmyslu a souvisejících služeb. Mezi hlavní aktivity agentury patří administrace žádostí o dotace a projektů v průběhu realizace i udržitelnosti, poskytování informačního a konzultačního servisu zájemcům a žadatelům o dotace či pořádání tematických odborných seminářů. Více informací na: www.agentura-api.org