Sucho a problémy s nedostatkem vody

TV Seznam, 15. srpna 2018

Silvie FRIEDMANNOVÁ, moderátorka

Sucho jako téma číslo jedna pro stát. Dnes se tím mimořádně zabývala vláda. Extrémně horké jaro a léto téměř bez deště se podepsalo na stavu půdy a průtoků. Na téhle animaci vidíte, jak vyprahlé bylo Česko za poslední čtyři týdny. A jak se kriticky vyschlá místa postupně rozšiřují. Čím rudější červená, tím kriticky suchých míst přibývalo. A teď dopady sucha na přírodu. Extrémně ničí a odbarvuje stromy. Ty jsou oslabené a zranitelnější vůči škůdcům a krajina vypadá už teď jako na podzim. Příroda je mnohem náchylnější ke vzniku požárů, za poslední dny hořelo v Bakově nad Jizerou, v Liberci, v Kutné Hoře. Na kritickou hranici klesla řada vodních toků. Třeba Labe v Ústí nad Labem, tak tam se lidé suchou nohou dostanou až téměř doprostřed koryta řeky. Omezení nakládání s vodou vydalo kvůli současnému suchu 57 úřadů obcí s rozšířenou působností. Jde například o zákaz napouštění bazénů, nebo zalévání zahrad z veřejných zdrojů. Letošní červenec byl zhruba o dva stupně teplejší, než je průměr mezi lety 1981, až 2010.

 

Silvie FRIEDMANNOVÁ, moderátorka

Ministr zemědělství Miroslav Toman, je teď po telefonu hostem večerních zpráv. Dobrý večer, pane ministře. Je sucho to opravdu nejvíc ohrožující, co teď musíme řešit?

 

Miroslav TOMANministr zemědělství

Tak myslím si, že sucho a nedostatek vody je velmi důležité téma, protože je už více než na polovině vodních toků České republiky panuje v současnosti ideologické sucho. Na těch skladovaných profilech vodních toků v současnosti protéká jen 5-40 % obvyklého množství vody a s ohledem na to očekávání jaké bude počasí, se sucho bude pravděpodobně i nadále prohlubovat.

 

Silvie FRIEDMANNOVÁ, moderátorka

Domluvili jste se v kabinetu na konkrétních opatřeních, která vláda přijme?

 

Miroslav TOMANministr zemědělství

My jsme dneska dávali s panem ministrem životního prostředí informaci pro vládu o situaci. Co se týká vody a tak dále. To znamená, dohodli jsme se, že Ministerstvo zemědělství udělá některé kroky k posílení vodních zdrojů. Dá se to rozdělit na dvě části. Jedna věc jsou perspektivně a druhá věc se dělá teďka. Já musím říci, že co se týká zásobování obyvatelstva pitnou vodou, tak samozřejmě jak jste říkali, dochází k problému u obcí, které jsou zásobovány z málo vydatných zdrojů. To znamená, ty které jsou citlivé vůči suchu. Nicméně z pohledu těch vodárenských zdrojů, těch významných zdrojů nelze očekávat nějaké velké problémy se zásobováním obyvatelstva. Samozřejmě že se musí šetřit. A řeknu na příkladu vodárny Želivka, ta zásobuje už vlastně každého osmého obyvatele České republiky, včetně metropolitní oblasti Praha a ta je v tuto chvíli dva metry pod hranou přelivu. To znamená pod maximální kapacitu a myslíme si, že bez problémů zabezpečí dodávky pitné vody, i kdyby se stejně extrémní situace měla opakovat. Jen tak pro zajímavost, nejnižší hladina v té vodní nádrži Švihov byla řádově dvanáct metrů pod hranou přelivu a to bylo v roce 1993. Takže to je, co se týká pitné vody pro obyvatelstvo, ale samozřejmě pak máme další opatření. Jedny opatření jsou krajně. To znamená, je to podpora mokřadů, podpora správné zemědělské praxe a hlídání správného hospodaření. A pak tam máme další věci. To znamená, my jsme řekli, že navýšíme ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí zásobní prostor Novomlýnských nádrží. To znamená, tam nám vznikne řádově devět milionů kubíků vody a s tím vlastně souvisí projekt té zálohové soustavy, řádově pro pět tisíc hektarů vinic a sadů. Pak realizujeme nádrž Vlachovice, to znamená to je zajištění dostatku vody pro Zlínsko. Chceme realizovat vodohospodářskou soustavu na Rakovnicku. Tam se týká hlavně nádrže Senomaty a Šanov. To je řádově 1,2 milionu kubíků. A Kryry to je 7 milionů kubíků vody. To je to vlastně komplexní řešení vody na Rakovnicku. Chtěli bychom také velmi rychle změnit poldr Skalička na nádrž.

 

Silvie FRIEDMANNOVÁ, moderátorka

Pane ministře, promiňte, teď jste vyjmenoval ty konkrétní opatření. Řekněte mi ale, kolik to všechno bude stát?

 

Miroslav TOMANministr zemědělství

Tak co se týká dopouštění, nebo respektive navýšení zásobního prostoru v nádržích, tak tam ty náklady budou minimální, protože my se vlastně vracíme zpátky na tu hladinu řádově o těch 35 centimetrů. To znamená ve střední a dolní nádrži na tu původní projektovanou 170,30 metru nad mořem. A něco bez nějakých velkých dalších nákladů. Samozřejmě budou tam některá drobná kompenzační opatření ve střední nádrži, kde je vyhlášena ptačí oblast. Co se týká realizace nádrže Vlachovice a Kryry, tak to bude ve sta milionech korun. Ale nicméně je to záležitost do budoucna a je to s perspektivou dalších deseti let. U toho změnu poldru Skalička, tam nemám přesně vyčísleno, nicméně proč bysme měli dělat suchý poldr, když můžeme tam vlastně udělat zásobní objem, překlenutí těch obou hydraulických extrémů, jak původní tak suchá. A myslíme si, že to vlastně pomůže řešit na povodí Moravy, problémy s vodou v oblasti Bečvy.

 

Silvie FRIEDMANNOVÁ, moderátorka

Miroslav Toman, ministr zemědělství. Pane ministře, děkuji za váš čas, na shledanou.