Střípky z Agrokomplexu 2018: Jednání na Slovensku zástupci ČMSZP se setkali nejen se Slovenskou poľnohospodárskaou a potravinárskou komorou (SPPK)

V rámci aktivit ČMSZP se vedení svazu v průběhu konání veletrhu Agrokomplex účastnilo několika setkání s českými, ale i slovenskými kolegy. Kromě toho ředitelka svazu prezentovala projekt Aktivní zemědělec široké veřejnosti návštěvníků. Kromě toho probíhali jednání s představiteli agrárního sektoru.

SPPK byli jsme představeni novému předsedovi SPPK panu Bc. Emil Macho a Ing. Milan Semančík, členem představenstva a bývalým přesedu SPPK.  Debata probíhala zejména o klimatickýh změnách, působení svazů na Evropské úrovni v rámci organizací COPA-COGECA a GEOPA COPA.

Diskuze státního tajemníka MPRV SR pana MVDr. Gabriela Csicsaie, PhD. s předsedou ČMSZP Ing. Františkem Winterem a nad změnami klimatu, byrokratickou zátěží a také o PRV.

Výstava měla celkovou plochu 55 726 metrů čtverečních, dalších 30 hektarů zabírá Slovenské zemědělské muzeum, kde se koná doprovodný program. Letošní vystavovatelé jsou ze Slovenska, Česka, Polska, Maďarska, Rakouska, Německa, Ruska, Ukrajiny, Číny, Holandska, Švýcarska a Finska. Agrokomplex potrvá do neděle 19. srpna.

Ministryně zemědělství a rozvoje venkova Gabriela Matečná se dotkla tématu klimatických změn a plánovaných investic v tomto směru. Jak uvedla, farmáři počítají škody, které jim vznikly v důsledku letošního sucha, v desítkách milionů eur. Slovensku se nevyhnuly ani záplavy. „Júlové záplavy v Tatrách spôsobili miliónové škody nielen v prírodnej rezervácii, ale aj na majetku ľudí, úhrn zrážok siahal na historické rekordy,“ poukázala Matečná.