Monitoring nejen zemědělců

Komise vydala nové nařízení – nové technologie (výstupy) pro monitoring v rámci mohou nyní jednotlivé ČS vyzkoušet. ČR je testuje. Dnes je možné  „ze vzduchu“ identifokovat a detekovat např.první seče, meziplodiny atd. Nejsou schopni určit plochy a intenzitu pastvin a např. neposečené pásy cca v rozmezí 11-15 m, jelikož není zajištěna přesnost.

LPIS zůstává a dále budou přidány do monitoringu zemědělců dálkové přístupy. Částka nákladů pro ČR se může pohybovat okolo 100 mil.Kč ročně. Snímkování bude zdarma od EU, ale je třeba zajistit úložiště dat.

Ustoupilo by se z kontroly na místě a kontrola by byla provedena až při příznaku nesrovnalosti. Důležité je, aby podmínky byly kontrolovatelné – plochy do 0,5 ha nelze zatím monitorovat.  Kontroly by to měly omezit z 5% na 2%.

Evropský program Sentinel obsahuje několik typů družic, přičemž každá z těchto vývojových řad míří na jinou metodiku sledování naší planety. Celý program byl spuštěn v dubnu 2014, kdy se na oběžnou dráhu vydala družice Sentinel 1.

Sentinel 1 – radarové snímky

Sentinel 2 – perspektální snímky a obrazová data s viditelným spektrem