Mladí zemědělci obdrží peníze v brzké době.

Dnes totiž začíná platební agentura Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vydávat rozhodnutí na Platbu pro mladé zemědělce.

O dotaci si v rámci Jednotné žádosti 2017 požádalo přes 4 tisíce zemědělců, mezi které bude rozděleno 71,2 milionu korun. Dotace zvýhodní mladé zemědělce, kteří začínají podnikat v zemědělství. Cílem je usnadnit založení zemědělského podniku a jeho rozvoj v počátečních letech podnikání. Opatření se snaží přilákat k podnikání mladé zemědělce a snížit tak odliv mladších lidí z venkova. Dotace představuje 25% prémii na prvních 90 hektarů k Jednotné platbě na plochu (SAPS). Mladým zemědělcem se rozumí žadatel do 40 let, který s podnikáním začíná nebo ho zahájil během 5 let před podáním první Jednotné žádosti.

Sazba je 844,43 Kč na 1 hektar. Pro výplatu podpory je nezbytné, aby rozhodnutí nabylo právní moci. Doporučujeme žadatelům, aby pro urychlení výplat využili možnosti vzdání se práva na odvolání. Díky tomuto kroku platbu uspíší. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST, v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost. Tento formulář lze podat jedním z následujících způsobů:

1. prostřednictvím Portálu farmáře

2. přes datovou schránku

3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF

4. poštou

5. e-mailem, ale pouze s uznávaným elektronickým podpisem.

V případě dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonního čísla: 222 871 871 nebo e-mailu: info@szif.cz.

Zdroj: SZIF