Kompenzace za sucho v Německu by měly dosáhnout 340 mil.€ a Nový Jižní Wales, nejlidnatější stát v Austrálii, byl prohlášen za zcela vyprahlý.

Německá sklizeň obilí v tomto roce pravděpodobně klesne o zhruba 22 procent. Tento propad zasáhne pibližně 10 000 farem. Je to po té co plodiny postihly vlny horka a sucha.

Vláda bude zasahovat, aby pomohla zemědělcům bojovat s programem pomoci.

Julia Klöckner, německá ministryně zemědělství, říká: „Nemůže existovat úplná kompenzace pro zemědělce a proto můj návrh pro (německé) státy je, že pokryjí 50% škod, což činí 340 milionů EUR federální finanční pomoci.

U našich sousedů se potýkají se stejným problémem a to, že sucho postihlo zejména chovatele skotu a kvůli nedostatku krmiva dochází k ponižování stavů. Zázoveň narůstají obavy ohledně trhu s ovocem, který ještě přijde,  a cukrové řepy s bramborami jsou na tom obdobně.

Německo je tradičně největším výrobcem obilovin po Francii a hlavním vývozcem obilovin. 

Australský stát New South Wales byl oficiálně prohlášen za 100 procentně vyprahlý. Předpokládá se, že zemědělská produkce se bude drasticky zmenšovat, neboť region za posledních tři měsíce získal méně než 20% typických srážek. Přestože došlo k několika nedávným deštům, nedokázaly přinést žádnou úlevu. Vody je stále nedostatek.

Austrálie poskytla dodatečnou pomoc zemědělcům postiženým suchou: australský premiér Malcolm Turnbull oznámil pomoc 122 milionů EUR na podporu zemědělcům postiženým nejhorším suchem v živé paměti.

Zdroj: euronews a ČMSZP