Ke konci roku 2017 byl ukončen monitoring Aujeszkyho choroby u divokých prasat  

Státní veterinární správa (SVS) upozornila, že k 31. 12. 2017 končilo na území České republiky monitorování výskytu Aujeszkyho choroby u ulovených divokých prasat. Nárok na zástřelné ve výši 1000 Kč lze uplatňovat pouze u vzorků odebraných do   31. 12. 2017. Za vzorky odebrané po tomto termínu již nebude propláceno zástřelné.

Z výsledků posledního rozsáhlého monitoringu Aujeszkyho choroby uskutečněného v letech 2011 až 2013 vyplynulo, že v průměru každý třetí divočák přišel do styku s virem Aujeszkyho choroby a má proti tomuto viru protilátky. Výsledky aktuálního monitoringu, v jehož rámci lovci zaslali k 19. 12. 2017 více než 58.000 vzorků k vyšetření, budou vyhodnoceny v prvním čtvrtletí roku 2018.

I nadále bude v příštím roce platit povinnost vyšetřovat všechna ulovená divoká prasata na přítomnost nebezpečného parazita svalovce (Trichinella spp.). Rovněž bude pokračovat povinné vyšetřování ulovených divokých prasat na africký mor prasat v oblasti s intenzivním odlovem (části krajů: Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský) a v zamořené oblasti (okres Zlín). Výše zástřelného za vzorek odeslaný k laboratornímu vyšetření zůstává na současné úrovní.

V souvislosti s výskytem afrického moru prasat již od července platí požadavek intenzivního odlovu přemnožených divokých prasat bez rozdílu pohlaví a věkové kategorie v rámci celé ČR.

Zdroj: SVS