Informace pro žadatele týkající se zásahu vyšší moci – mimořádných okolností z důvodu sucha v roce 2018

V případě, že se žadatele, který podal žádost o dotaci v rámci Jednotné žádosti, dotkne zásah vyšší moci – výjimečných okolností z důvodu sucha, musí být tato skutečnost oznámena Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu a to na formuláři k tomu určeném („Ohlášení“).

Jako doklad prokazující danou vyšší moc bude žadatel nově předkládat Potvrzení ČHMÚ o půdní vlhkosti (netýká se ohlášení vyšší moci – výjimečných okolností z důvodu provádění příkrmu zvířat na druhově bohatých pastvinách v případě opatření AEKO, pro které nebude potvrzení ČHMÚ od žadatelů vyžadováno).

V rámci využití speciálních map míry ohrožení půdním suchem, které vydává ČHMÚ v týdenních intervalech (monitoring sucha), jsou vymezeny oblasti s jednotlivými kategoriemi půdní vlhkosti vyjádřené v % využitelné vodní kapacity (VVK).

Pro potvrzení vydávané žadatelům o zemědělské dotace by ČHMÚ vycházelo z mapy s mírou ohroženosti půdních suchem ve vrstvě 0 – 100 cm (případně ve vrstvě do 40 cm, dle individuálního posouzení důvodu) a to za období červen až červenec 2018 (případně aktuální měsíc), přičemž kategorie identifikující sucho by byly vymezeny takto (včetně stanovení míry ohrožení půdním suchem):

– Vlhkost 30 – 50 % VVK (míra ohrožení: středně velká)

– Vlhkost 10 – 30 % VVK (míra ohrožení: vysoká)

– Vlhkost pod 10 % VVK (míra ohrožení: velmi vysoká).

Při zjištění výše uvedených kategoriích ve sledované lokalitě by bylo identifikováno sucho!