Daňová volba pro podnikatele a pronajímatele

Podnikatelé a pronajímatelé mají možnost volby:

Nižší paušální výdaje a sleva na manželku/manžela a daňové zvýhodnění na děti, nebo vyšší výdajový paušál, ale bez slevy a daňového zvýhodnění.

Podnikatelé a pronajímatelé uplatňující výdaje procentem z příjmů (tzv. výdajové paušály), u nichž částka základu daně z podnikání nebo nájmu (popř. v součtu obojího) převyšuje polovinu celkového základu daně, mají možnost při podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2017 zvolit jednu ze dvou variant a vybrat si pro ně výhodnější zdanění.

V první variantě si mohou poplatníci uplatnit vyšší limit výdajového paušálu „zastropovaného“ částkou 2 mil. korun zdanitelného příjmu, ze kterého je výdajový paušál počítán, současně si však nemohou uplatnit slevu na dani na manžela/manželku, jehož/jejíž příjmy nepřesáhly částku 68 tis. korun ročně, ani daňové zvýhodnění na děti, i kdyby jinak splňovali zákonné podmínky pro jejich uplatnění.

Ve druhé variantě si slevu na manžela/manželku ve výši 24 840 Kč i daňové zvýhodnění na děti poplatníci uplatnit mohou, pokud splňují zákonné podmínky pro jejich uplatnění, ale musí použít nižší limit výdajového paušálu „zastropovaného“ částkou 1 mil. korun zdanitelného příjmu, ze kterého je výdajový paušál počítán.

Uplatňují výdaje procentem z příjmů  Maximální částka uplatnitelného výdaje (1. varianta)  Maximální částka uplatnitelného výdaje (2. varianta)
Podnikatelé v zeměd. výrobě, lesním a vodním hospodářství a  řemeslné živnosti  80 %  1,6 mil. Kč  800 tis. Kč
Ostatní živnostníci  60 %  1,2 mil. Kč  600 tis. Kč
Podnikatelé s jinými příjmy ze samostatné činnosti  40 %  800 tis. Kč  400 tis. Kč
Poplatníci s příjmy z nájmu  30 %  600 tis. Kč  300 tis. Kč

Volbu mezi dvěma variantami zdanění může poplatník provést pouze ve zdaňovacím období roku 2017. Od zdaňovacího období 2018 již budou platit pro všechny podnikatele nižší limity výdajových paušálů a možnost uplatnění slevy na dani na manžela/manželku a uplatnění daňového zvýhodnění na děti (tj. druhá varianta).

 

Zdroj: Finanční správa