Císařský řez u krávy

Autor: MVDr. Pavlína Bubeníková Roudná

Porod krávy je vzhledem k anatomickým poměrům utváření pánve skotu ne zcela snadnou záležitostí. Literatura praví, že za fyziologický porod je považován i řízený tah do síly 3 mužů. Někdy dochází k situacím, kdy příliš velký plod, jeho nepravidelná poloha či vícečetná gravidita nedovolují ukončit porod přirozenou cestou. V těchto případech je nutné přistoupit k operaci známé jako císařský řez.
Ilustrační foto

Velkou zajímavostí u skotu je fakt, že při této operaci zůstává pacientka při vědomí. Řez se vede z boku v oblasti hladové jámy, kde se předtím provedlo lokální znecitlivění. Je velmi silným zážitkem sledovat, jak matka spokojeně olizuje své mládě a zároveň jí v otevřené dutině břišní zašívám dělohu.

Ke klasickému pooperačnímu ošetření antibiotiky a léky proti bolesti lze přidat i homeopatika, která mohou zkrátit dobu rekonvalescence, urychlí hojení po operaci a tím i zajistí dostatečnou produkci mléka pro tele.

Homeopatické léky, které jsou v těchto případech vhodné:

  • Arnica montana 30 C – jako zlatý standard při traumatech všeho druhu, pomáhá stavět krvácení, má i analgetický efekt, pomáhá při hojení pooperačních ran, urychluje rekonvalescenci a vstřebávání podlitin.
  • Staphysagria 15 C – homeopatický lék, který účinně pomáhá při hojení řezných ran.
  • Nux vomica 9 C – pomáhá detoxikovat podaná anestetika a antibiotika.
  • Phosphorus 15 C – rovněž podporuje jaterní funkce, pomáhá zastavit i krvácení.
  • Bellis perennis 15 C – sedmikráska je v podstatě arnika specializovaná na měkké tkáně, pomáhá vstřebávat hematomy a urychluje hojení i hlubokých svalových struktur.

Tyto léky jsou doporučitelné i u jakékoli jiné operace, je vhodné je podávat v den operace často, i po hodině, dalších 5 dní po operaci 2x denně.

Na podporu zavinování dělohy je vhodné přidat i:

  • Caulophyllum thalictroides 9 C – optimalizuje aktivitu dělohy, pomáhá při urychlení rekonvalescence v poporodním období, při zadrženém lůžku urychlí jeho odloučení a tím sníží riziko děložní infekce.

Pokud je potřeba podpořit laktaci podáme:

  • China 9 C – ovlivňuje hospodaření s tekutinami, pomáhá odstranit únavu a slabost.
  • Ricinus communis 5 C – v nízkém ředění stimuluje produkci mléka.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Zdroj: https://svethomeopatie.cz/cs/2495-cisarsky-rez-u-kravy