Chovatelé ovcí žalují stát a požadují, aby změnil zákon.

Originální formu zvolili zoufalí chovatelé z regionu Broumovsko, kterým vlci zabíjejí chovné kusy ovcí. Podali u soudu žalobu, v níž se opírají o preventivní povinnost každého přecházet škodám, a navrhují, aby soud uložil státu povinnost přijmout jinou právní úpravu, která by umožnila se vlkům účinně bránit a regulovat jejich počet. Jinými slovy, aby byl možný jejich odstřel.

V nestandardní žalobě se mimo jiné uvádí, že vlk se chová jinak, než se choval kdysi, v dnešních lescích nemá co lovit, a proto vyhledává obydlené oblasti s chovy ovcí, z člověka nemá respekt, protože ten jej nesmí jako chráněný druh nijak ohrozit.

Žaloba se opírá o občanský zákoník, který mimo jiné uvádí, že „Vyžadují-li to okolnosti případu…, má povinnost zakročit na ochranu jiného každý, kdo vytvořil nebezpečnou situaci nebo kdo nad ní má kontrolu“, a dále „Při vážném ohrožení může ohrožený požadovat, aby soud uložil vhodné a přiměřené opatření k odvrácení hrozící újmy“. Za vhodné a přiměřené opatření pak žalobci chápou a požadují změnu stávající právní úpravy, která zakazuje proti vlkům se bránit.

Žaloba mimo jiné ukazuje na Švédsko a Norsko, kde řeší stejný problém, a kde právě v lednu a únoru 2018 již probíhá odstřel dvou třetin vlků, kteří dané lokality ohrožují.

Spor zastupuje advokátka Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová, která se specializuje na veřejné právo. Podání dané žaloba pojala jako profesní výzvu.

„Musím říct, že bezvýchodná situace chovatelů mne velmi zasáhla. Stačí se podívat na fotografie roztrhaných ovcí, třeba i čekající mladé. Vím, že žaloba je svým obsahem nestandardní, a musím přiznat, že z právního hlediska si vůbec nejsem jista, zda lze s odkazem na občanský zákoník přinutit stát, tedy de facto vládu a parlament, přijmout na základě soudního rozsudku novelu zákona.“

Všichni jsou smíření i s tím, kdyby soud nevyhověl.

Žaloba proti státu je již podaná. Její přílohou jsou záznamy o škodách způsobených vlky, fotografie, odborné podklady. Jako svědkové jsou navrženi chovatelé, kteří se cítí být ohroženi, a kterým průběžně vlci napadají a zabíjejí jejich ovce. Jak se k věci postaví soudy, ukáže čas.

Zdroj: SCHOK