Rychlý internet, rozvoj služeb a spolupráce jsou podmínkami udržení čilého života na vesnicích, shodli se účastníci Národní Konference Venkov 2017

Výsledkem setkání v obci Dříteč na Pardubicku je návrh souboru doporučení pro státní správu, samosprávu i odborné organizace. Účastníci třídenní Konference se shodli, že pro venkov, je důležitý rozvoj rodinných farem, služeb, mezi které patří i vysokorychlostní internet, nebo směřování výnosů z daní na potřebné skupiny obyvatel, jako jsou například žáci a senioři. Akce se zúčastnilo více než 400 lidí.

Jsem rád, že se na tak hojně navštívené konferenci debatuje o tématech, která jsou pro zemědělský resort důležitá. Bez aktivních lidí, kteří svým příkladem podněcují k činnosti spoluobčany, by byly naše regiony o poznání méně atraktivní, pro návštěvníky méně turisticky zajímavé a pro obyvatele méně přívětivé pro život,“ řekl ministr Marian Jurečka. Současně poděkoval za organizaci Spolku pro obnovu venkova ČR.

Životu na venkově může pomoct také agroturistika, zachování obchodní obslužnosti, rovnoprávný vztah obcí a státu, spolupráce mezi institucemi na regionální úrovni nebo novelizace zákonů o střetu zájmů.

Zdroj:MZe