Ministr Jurečka: Nová SZP by měla být jednoduchá, efektivní a účinná

Tisková zpráva – Ministr Marian Jurečka včera na Radě pro zemědělství a rybářství v Bruselu opětovně zdůraznil nutnost zjednodušení pravidel budoucí Společné zemědělské politiky (SZP) a její zaměření na podporu citlivých sektorů rostlinné a živočišné výroby. Ministr Jurečka také seznámil Radu s výsledky pražské konference o africkém moru prasat.

V rámci jednání o SZP ministr Jurečka zdůraznil zejména potřebu zjednodušení administrativy a kontrolní činnosti, nutnost zachování dvou pilířů včetně přímých plateb a jejich financování výhradně z rozpočtu EU. Podle ministra je také zásadní hospodaření s přírodními zdroji a opatření pro ochranu klimatu. Generační obměnu v zemědělství by podle něj podpořilo právě nastavení jednoduchých a srozumitelných pravidel SZP.

„Evropská komise představila řadu podstatných aspektů budoucího nastavení SZP. Některá témata, jako je přístup k citlivým komoditám či téma bezpečných a kvalitních potravin však neřešila. Na dnešním ministerském setkání v Bruselu jsem také opětovně otevřel otázku zastropování přímých plateb, které považuji dlouhodobě za velmi problematické a diskriminační opatření,“ řekl ministr Jurečka.

Ministr Jurečka rovněž informoval o konferenci věnované africkému moru prasat, která se konala v Praze za účasti komisaře EU pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenise Andriukaitise a zástupců 17 států včetně třetích zemí. Marian Jurečka zdůraznil nutnost posílení mezinárodní spolupráce, další výzkum afrického moru prasat, čerpání z osvědčených postupů a zaměření především na lidský faktor. Nákaza podle ministra není pouze veterinárním problémem, ale je třeba hledat komplexní řešení i v oblasti opatření státní správy a myslivosti.

Ministři se věnovali i problematice boje proti nekalým obchodním praktikám, jehož cílem je dosáhnout vyváženějšího potravinového řetězce a posílit postavení zemědělců. ČR požaduje jako zásadní opatření v tomto směru vytvoření společné základní legislativy EU, která by zamezovala nevyváženosti v dodavatelsko-odběratelských vztazích. Současný stav nekalých obchodních praktik podle ČR poškozuje prvovýrobce a zpracovatele.

V rámci otázky rybolovných práv pro rok 2018 ministři rovněž projednávají omezení lovu úhoře říčního. V příštím roce budou členské státy předávat svá hodnocení řídících plánů pro obnovu úhoře. ČR je přesvědčena, že teprve na základě hodnocení prováděných opatření v rámci plánů bude reálné přijímat opatření nová, včetně případného snižování úlovků. To by mělo pomoci k záchraně a zlepšení stavu úhoře. Do té doby by tato problematika měla být řešena především v rámci platné legislativy.

 

Zdroj: MZe