Ministerstvo rozšířilo pro zemědělce správu přístupových účtů do Portálu farmáře, navazují tak na zkušenosti MS 2014+

Nový nástroj, který na Portálu farmáře spustilo Ministerstvo zemědělství, umožňuje zemědělským podnikatelům, aby spravování účtu přidělili i svým zaměstnancům a poradcům.

V praxi tak například majitel zemědělského podniku bude moci předat správu portálu svému agronomovi nebo zootechnikovi.  To zatím nebylo možné a veškerou administrativu spojenou s Portálem farmáře musel vykonávat jeden člověk.

Ministerstvo rozšířením přístupů vyhovělo zemědělcům, kteří o tuto možnost žádali. Tuto funkcionalitu nabízí i portál  IS KP14+ jako součást MS2014+, jež má pod záštitou MMR. Otázkou je, zda dojde i k rozšíření dalších funkcionalit, které systém nabízí a zda se nestane „komplikovaným“, tak jako právě zmíněný MS2014+, který po kritice s výběrovým řízením (pozn. tendr na vytvoření systému, provoz, rozvoj a servis vyhrála společnost Tesco SW, celková suma činila 567 milionů korun) a nefunkčnosti, která po spuštění byla na každodenním pořádku čelila ohromné kritice ze strany všech ministerstev i uživatelů.

Dosavadní správce účtu nyní může požádat Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) nebo Ministerstvo zemědělství o nový přístup s rolí administrátora. Tiskopisy už jsou vystaveny na webových stránkách:

http://eagri.cz/public/web/mze/farmar/zadost-o-pristup-pro-registrovane-uzivatele/zadost-o-pristup-na-portal-eagri.html.

Portál farmáře je aplikace, ve které mohou zemědělci zadávat evidenci hnojení a postřiků, osevních postupů atd. Portál jim například vypočítá správnou dávku, kterou mají při hnojení použít. Portál je zabezpečený, nemůže do něj vstoupit nikdo jiný než konkrétní zemědělec.

Zdroj: MZe a Lidovky.cz