Chceš dotaci? Chovej se k půdě šetrně

Stává se to vždy, když přijde silný liják. Všechna ornice, která je na povrchu, se spláchne dolů a steče do vsi,“ popisuje Karel Ferschmann, starosta Němčovic na Rokycansku. Obec kvůli trápení s bahnem žalovala místního zemědělce. Trvalo čtyři roky, než jí dal soud za pravdu a přiklepl jí tři sta tisíc korun náhrady. Jsme první obec v České republice, která má pravomocný rozsudek o tom, že zemědělci jsou odpovědní za způsob hospodaření v krajině,“ dodává Ferschmann. Právě starostové jsou jedni z těch, kteří na SPÚ hlásí erozi nejčastěji.

Problém s erozí je však mnohem vážnější. „V Česku je ohrožena až polovina půdy. V první fázi chceme výrazně zpřísnit pravidla pro hospodaření zemědělců tam, kde je situace nejvážnější,“ potvrdil LN ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL). Jednat by se mělo o čtvrtinu postižené plochy. Mezi nejohroženější oblasti patří Rokycansko, Polabí a okolí řeky Moravy.

„Každoročně eroze zapříčiní škody v hodnotě čtyř miliard korun,“ upozorňuje Jurečka. Státu proto došla trpělivost a od ledna hodlá změnit podmínky pro vyplácení dotací EU určených pro zemědělce, jde o 34 miliard ročně. Od nového roku se tak bude více přihlížet k tomu, zda hospodaří s půdou šetrně. Problémům s erozí lze totiž zabránit například zatravňováním. Vhodné je i střídání plodin. Naopak jako problematické se z pohledu eroze jeví pěstování kukuřice.

Stát se chystá rozšířit místa, kde bude povinností zemědělců, kteří čerpají dotace, hospodařit šetrněji. „Akademická i výzkumná sféra poukazovala na to, že podmínky jsou mírné a je potřeba zpřísňovat. Ukazuje se, že drtivá většina zemědělců podle dosavadních podmínek sice hospodařila, ale přesto k erozím docházelo,“ vysvětluje František Pavlík, vedoucí oddělení rozvojových činností Státního pozemkového úřadu (SPÚ).

Větší regulace postihne pozemky, na nichž došlo k erozi opakovaně, ale i tam, kde způsobí značnou škodu na majetku obcí i lidí. Dnes je pod ochranou zhruba deset procent zemědělské půdy, které je v Česku asi 4,2 milionu hektaru. Do roku 2030 však chce stát chránit až 60 procent.

Zdroj: Lidové noviny (částečně převzato)