Zisk zemědělství v roce 2015 sice ve srovnání s předloňským rekordním výsledkem klesl, ale v porovnání s rokem 2013 stoupl přibližně o 700 milionů

Předběžný ekonomický výsledek českého zemědělství dosáhl loni 16,9 miliardy korun. V roce 2014 byl zisk rekordních 23,26 miliardy. Mimořádnému výsledku tehdy nahrálo neobvykle příznivé počasí a velmi dobrá úroda. Při srovnání roku 2015 a zemědělsky průměrného roku 2013 zisk naopak vzrostl, a to z 16,2 miliardy na 16,9 miliardy. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

 

Kondici českého zemědělství loni ovlivnilo zrušení mléčných kvót, přebytek vepřového masa na evropském trhu, ruské embargo a taky dlouhotrvající sucho. „I přes několikatýdenní sucho loni stoupla produkce ovoce, v sadech byla o více než 23 procent vyšší než v předchozím roce. Urodily se hlavně jablka, hrušky a švestky. Přesto měli ovocnáři ztráty, protože plody byly kvůli suchu malé a méně kvalitní, a proto je museli prodávat za nižší cenu. Také kvůli tomu jsme připravili návrh, jak zemědělcům kompenzovat škody za loňské sucho, který předložíme v nejbližší době vládě,“ řekl ministr Marian Jurečka. Produkce zeleniny byla meziročně nižší o 16 %, ale to pěstitelům částečně vyrovnaly vyšší výkupní ceny ve všech zemích EU, které u některých druhů zeleniny stouply až o 30 % (zejména mrkev, celer, rajčata, listové saláty). V živočišné výrobě loni propadly zejména ceny mléka a vepřového masa, a to v celé Evropě. Do poklesu se promítlo ukončení režimu mléčných kvót a ruské embargo. Těchto komodit je ve členských zemích EU nadbytek a jejich cena klesá. „Nicméně i přesto v některých odvětvích stále meziročně roste produkce. V roce 2015 stoupla v porovnání s rokem 2014 výroba mléka o 4,1 procenta. Kladně je možné hodnotit také vývoj produkce v komoditě hovězí maso, která stoupla přibližně o 3 procenta, u drůbežího masa jsme zaznamenali vzestup o 1 procento,“ uvedl Marian Jurečka. U vepřového masa došlo k poklesu produkce o 0,9 % z důvodu snižování stavů prasnic již v druhé polovině roku 2014. Pokles cen se Ministerstvo snaží zemědělcům kompenzovat již od začátku krize. Chovatelé dojných krav dostali vyšší platby na dojnici z 2 750,62 korun na dojnici v roce 2014 na 3 678,77 korun v roce 2015. V blízké době Ministerstvo vyhlásí dva nové dotační programy – na podporu režimu jakosti mléka a mléčných výrobků a podporu nadstandardní pohody zvířat v chovech dojnic. Ministerstvo také už před časem rozhodlo, že o 100 % zvýší z národních zdrojů mimořádnou podporu pro chovatele v živočišné výrobě, kterou České republice přidělila Evropská unie. Tím částka 302 milionů vzroste na 604 milionů korun. Ministerstvo chce touto kompenzací podpořit chovatele v odvětví mléka a vepřového masa. Do chovů prasat a drůbeže šla loni rekordní podpora prostřednictvím národních dotací, celkem 787 milionů korun na prasata a 440 milionů na drůbež. Dalších 240 milionů dostali chovatelé na udržování a zlepšování genetického potenciálu hospodářských zvířat.

Při srovnání loňského roku s rokem 2014 je nutné si uvědomit, že rok 2014 byl z hlediska výsledků zemědělského resortu mimořádně a výjimečně úspěšný. Na rekordním zisku se podílela především mimořádně dobrá úroda daná velmi příznivým vývojem počasí, růst výkupních cen živočišných komodit a nárůst dotací. Loňský agrární zahraniční obchod vzrostl na historické maximum. Jeho obrat stoupnul z 380 miliard korun v roce 2014 na 420 miliard v roce 2015.

Zdroj: Hynek Jordán tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství