Informace pro žadatele k urychlení výplaty peněžních prostředků

Ředitel Sekce přímých plateb, environmentálních podpor PRV a SOT, Ing. Vítězslav Vopava, informoval o možnosti urychlení výplaty peněžních prostředků v rámci přímých plateb.

urychleníPro urychlené vyplacení podpory je zapotřebí spolupráce žadatele. Administrativní proces se urychlí při odeslání „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ na příslušný Regionální odbor SZIF, ihned po obdržení rozhodnutí (formulář k dispozici zde).

„Pokud využijete svého práva na vzdání se odvolání, urychlíte tím zároveň vydání rozhodnutí na svou další platbu v rámci přímých plateb. Opatření přímých plateb se vzájemně blokují, tzn., že dokud nedojde k nabytí právní moci rozhodnutí jednoho opatření, nelze začít administrovat opatření další. Tyto blokace jsou způsobené zejména povinností uplatňovat na žádosti tzv. finanční disciplínu. Finanční disciplína je druh snížení dotace z přímých plateb, pokud má žadatel nárok na sumu vyšší než 2 000 Eur, a je nařízena evropským předpisem. Pokud tedy podáváte žádost na více přímých plateb, je důležité, abyste po obdržení rozhodnutí (v případě, že neshledáte v rozhodnutí žádnou nesrovnalost), co nejdříve využil svého práva a podal vzdání se odvolání.“ Ing. Vítězslav Vopava