Svobodný sedlák postavil kapli patrona českého národa sv. Václava

Plnit si své sny není v dnešní době nic neobvyklého. Někdo cestuje, jiný nakupuje a někdo třeba postaví kapličku. Lubomír Burkoň, majitel firmy FARMERS a dlouhodobý člen ČMSZP, si svůj sen vybudovat duchovní stavbu splnil.

„V minulosti bylo zvykem, že si sedláci stavěli boží muka nebo kapličky a já jsem jako svobodný sedlák měl touhu něco podobného zde ve Voletinách zanechat budoucím generacím,“ říká Lubomír Burkoň při dotazu, proč drobnou sakrální stavbu postavil. Obvykle si lidé kapličku představují jako bílou stavbu se svatým obrázkem uvnitř, ale to zde nečekejte. Zdejší svatostánek má moderní vzhled. Jde o kamenný půlválec, který rozděluje zlatý kříž, v jehož srdci se nachází červené sklíčko, které mění barvy podle svitu slunce. „Je to výrazný prvek, který v kapli zaujme již při prvním pohledu. Doplňuje jej po zemi se linoucí linka červených dlaždic ve směru z kaple, jejíž součástí je text ze svatováclavského chorálu,“ popisuje stavbu její budovatel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nová kaple se dočkala slavnostního vysvěcení a předání k užívání všem lidem dobré vůle. Stavba je totiž veřejně přístupná, je možné zde posedět, pomodlit se nebo se jen tak kochat okolním výhledem. Vysvěcení proběhlo tři dny před svátkem svatého Václava v pátek 25. září za přítomnosti kolegů, přátel, rodiny a starosty města Trutnov Ivana Adamce. Kapli slavnostně celebroval svatováclavskou mší biskup a generální vikář královehradecké diecéze J. E. Mons. Josef Kajnek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Více se dozvíte ve Farmářských listech č. 4, které vyjdou v polovině října.