Navýšení alokace a posun termínů 1. kolo PRV

Ministr Jurečka schválil výrazné navýšení peněz zejména na živočišnou výrobu. Zemědělci a potravináři dostanou o dvě miliardy korun víc

27.10.2015

Tisková zpráva – Na podporu především živočišné výroby a potravinářského sektoru půjdou dvě miliardy korun navíc. Rozhodl o tom ministr zemědělství Marian Jurečka. Celková částka pro první kolo příjmů žádostí v Programu rozvoje venkova tak dosáhne 7,46 miliardy korun. Nejvíce peněz dostanou chovatelé skotu, drůbeže a prasat.

„Živočišná výroba je klíčová pro zachování a rozšiřování pracovních míst zejména na venkově, kde bývá menší nabídka pracovních příležitostí. Důležité je také udržení mladých lidí na vesnici. To patří k důvodům, proč se podpora živočišné výroby stala jednou z mých priorit. Chci, aby naše země byla maximálně potravinově soběstačná, s prosperujícím
a konkurenceschopným zemědělstvím a potravinářstvím. Proto se snažíme hledat různé způsoby podpor,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Největší částka z nově přidaných dvou miliard, více než 1,4 miliardy korun, posílí hlavně sektor skotu, drůbeže a prasat. Zemědělci z nich budou moci financovat výstavbu nebo rekonstrukci stájí, dojíren, skladů či jímek. Přibližně 500 milionů korun navíc je připraveno pro inovativní projekty ve zpracovatelském průmyslu. V operaci Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů dostanou v prvním kole příjmu žádostí o dotaci zemědělci a potravináři dalších 200 milionů korun. Za ně mohou například postavit jatka, sýrárny nebo další zpracovny zemědělských produktů.

Se zvýšením rozpočtu na první kolo příjmu žádostí se posouvají některé termíny pro administraci žádostí.  Konkrétní informace včetně aktualizovaných Obecných podmínek Pravidel najdou žadatelé na stránkách Ministerstva zemědělství v sekci Dotace – PRV 2014-2020 – Aktuality.

Hynek Jordán
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Prodloužení lhůt v rámci 1. kola příjmu žádostí – upozornění pro žadatele

 

Druhé kolo příjmu žádostí v Programu rozvoje venkova – upozornění pro žadatele

Přehled zaregistrovaných žádostí a porovnání navýšené alokace oproti původně plánované:

tab_prv

Zdroj: MZe