Národní konference Venkov 2015, Velehrad

Ve dnech 12. a 13. listopadu 2015 se ve Velehradě a Modré uskutečnila Národní konference Venkov 2015. Dvoudenní konference byla zakončena ve velehradské bazilice společným shromážděním a formulací závěrů k hlavnímu tématu půdy a venkovské problematice obecně. Účastníci konstatovali nutnost zejména následujících opatření:

  • Zachovávat co největší množství srážkových vod v krajině, tak aby byly pro krajinu využitelné v období sucha.
  • Posílit retenční schopnost zemědělské a lesní půdy prostřednictvím povinného navracení organické složky do půdy.
  • Při hospodaření na orných půdách zvyšovat využívání krajinné zeleně k protierozním opatřením a zavést konzultování osevních plánů.
  • Chránit ornou půdu proti neopodstatněným záborům pro výstavbu a podpořit stavební rozvoj ve stávajících zastavených územích.
  • Podpořit rozvoj drobných živnostníků, stejně jako finančně podporovat malé obce
    z rozpočtového určení daní.

Konference se konala pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka, kteří se jednání osobně zúčastnili. Mezi hosty patřil i olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Letošní Národní konference Venkov se účastnilo na tři sta účastníků z České republiky a Slovenska.

Účastníci se na odborných exkurzí do vybraných lokalit Zlínského kraje, přímo seznamovali s aktivitami obcí, neziskového sektoru i podnikatelů vztahujících se k udržitelnému rozvoji zemědělství, ochrany přírody a krajiny či regionální kultury.

Zdroj: http://www.konferencevenkov.cz/

 

Zpráva z konference VENKVO 2015 – ČMSZP

Zpráva z konference VENKVO 2015 - ČMSZP

Přílohy