Novinky v legislativě účinné od 1. 2. 2020

Nová vyhláška o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 18/2020 Sb., o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta.

Účelem nové právní úpravy je přizpůsobení požadavků na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta novým vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství a přímo použitelným předpisům Evropské unie.

Vyhláška v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie zejména stanoví pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta:

  • způsob poskytování informací o těchto výrobcích,
  • rozdělení těchto výrobků na druhy, skupiny a podskupiny,
  • požadavky na jakost,
  • přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení,
  • teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání,
  • způsoby uchovávání a manipulace během uvádění na trh,
  • minimální technologické požadavky.

Vyhlášky dále obsahuje vymezení pojmů, které je nezbytné pro členění mlýnských obilných výrobků, těstovin, pekařských výrobků a cukrářských výrobků a těst na druhy, skupiny a podskupiny a dále pro jejich označování.

Vyhlášky je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, a nahradí stávající vyhlášku č. 333/1997 Sb., ze které přímo vychází a proto se ani věcný obsah předmětu a rozsahu právní úpravy v zásadě nemění.

 

Novela vyhlášky č. 389/2017 Sb., o stanovení výše paušálních částek nákladů veterinárních kontrol spojených s dovozem nebo vývozem

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 21/2020 Sb., kterou se mění vyhláška č. 389/2017 Sb., o stanovení výše paušálních částek nákladů veterinárních kontrol spojených s dovozem nebo vývozem, ve znění pozdějších předpisů.

Hlavním cílem novely vyhlášky je v návaznosti na novelu veterinárního zákona publikovanou pod č. 368/2019 Sb., která implementuje evropské nařízení o úředních kontrolách, upravit výši nákladů spojených s prováděním pohraniční veterinární kontroly při dovozu živočišných produktů nebo živých zvířat. Tato bude nově určena částkou stanovenou pro účely výpočtu skutečných nákladů spojených s prováděním každé jednotlivé pohraniční veterinární kontroly, tzn. kontroly dokladů, kontroly totožnosti a fyzické kontroly.

Kontrola dokladů se provádí u všech zásilek zvířat, živočišných produktů a ostatního veterinárního zboží dováženého ze třetích zemí.

Kontroly totožnosti a fyzické kontroly se provádějí s ohledem na riziko, které zvířata, živočišné produkty nebo ostatní veterinární zboží představují pro zdraví lidí a zvířat a dobré životní podmínky zvířat.

 

Nová vyhláška o předepisování léčivých přípravků při poskytování veterinární péče

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 25/2020 Sb., o předepisování léčivých přípravků při poskytování veterinární péče.

Hlavním cílem vyhlášky je reagovat na změnu zákonného zmocnění obsaženého v poslední novele zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (zákon č. 262/2019 Sb.).

Právní úpravu předepisování léčivých přípravků při poskytování veterinární péče dosud představovala vyhláška č. 54/2008 Sb., o způsobu předepisování léčivých přípravků, údajích uváděných na lékařském předpisu a pravidlech používání lékařských předpisů, která byla společnou vyhláškou Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zemědělství a upravovala oblast humánních i veterinárních léčivých přípravků. Výše uvedenou novelou zákona o léčivech však došlo k rozdělení dosud společného zmocňovacího ustanovení a Ministerstvo zemědělství je tak zmocněno k vydání samostatné vyhlášky pro oblast léčivých přípravků při poskytování veterinární péče.

Vyhláška obsahově vychází z dosavadní právní úpravy, neboť novelou zákona o léčivech nedochází ke změnám v oblasti veterinárních léčivých přípravků. Vyhláška zachovává dosavadní právní úpravu, včetně zajištění návaznosti na právní úpravu provedenou jinými právními předpisy. V případě tiskopisů receptů a žádanek s modrým pruhem vyhláška odkazuje na vyhlášku Ministerstva zdravotnictví č. 329/2019 Sb., o předepisování léčivých přípravků při poskytování zdravotních služeb.