Nové právní předpisy účinné od 1. 10. 2020

Novela zákona č. 213/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby

Ve Sbírce zákonů byl publikován zákon č. 334/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Hlavním cílem novely zákona je nově regulovat oblast uvádění do oběhu rozmnožovacího materiálu chmele.  Jsou stanoveny požadavky na rozmnožovací materiál chmele a povinnosti, které musí dodavatel takového rozmnožovacího materiálu plnit, zejména pokud vyrábí standardní rozmnožovací materiál chmele metodou mikrorozmnožování v laboratorních podmínkách.

Změny vycházejí ze zkušeností Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského s touto stále rozšířenější metodou množení chmele, neboť platná právní úprava je dosud nastavena pouze na klasický, již méně používaný systém množení z množitelských chmelnic.

Stávající právní úprava byla podrobena revizi a byla zpřesněna řada ustanovení tak, aby odpovídala současné praxi.

Jako doprovodná novela se upravuje i zákon o ochraně práv k odrůdám rostlin, kde se provádějí zejména legislativně technické úpravy vyplývající z poznatků spojených s aplikací zákona.

 

Nová vyhláška o stanovení seznamu katastrálních území uzavřených pěstebních oblastí pro výrobu rozmnožovacího materiálu předstupňů a základního rozmnožovacího materiálu brambor

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 365/2020 Sb., o stanovení seznamu katastrálních území uzavřených pěstebních oblastí pro výrobu rozmnožovacího materiálu předstupňů a základního rozmnožovacího materiálu brambor.

Nová vyhláška reaguje na přijatou novelu zákona o oběhu osiva a sadby, publikovanou pod č. 334/2020 Sb., která obsahuje zákonné zmocnění pro vydání vyhlášky o seznamu katastrálních území uzavřených pěstebních oblastí pro výrobu rozmnožovacího materiálu předstupňů a základního rozmnožovacího materiálu brambor.

Nová právní úprava tedy určuje katastrální území, která představují uzavřené pěstební oblasti pro výrobu rozmnožovacího materiálu předstupňů a základního rozmnožovacího materiálu brambor.

Ustanovení týkající se uzavřených pěstebních oblastí je v praxi aplikováno již od roku 1996 zákonem o oběhu osiva a sadby. Důvodem regulace a stanovení pěstebních oblastí je snaha o omezení výskytu škodlivých organismů na množitelských porostech u vyšších kategorií a generací, případně u šlechtitelského rozmnožovacího materiálu brambor.

 

Novela vyhlášky č. 332/2006 Sb., o množitelských porostech a rozmnožovacím materiálu chmele, révy, ovocných rodů a druhů a okrasných druhů a jeho uvádění do oběhu, a vyhlášky č. 96/2018 Sb., o množitelských porostech a rozmnožovacím materiálu ovocných rodů a druhů a jeho uvádění do oběhu

Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 366/2020 Sb., kterou se mění vyhláška č. 332/2006 Sb., o množitelských porostech a rozmnožovacím materiálu chmele, révy, ovocných rodů a druhů a okrasných druhů a jeho uvádění do oběhu, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláška č. 96/2018 Sb., o množitelských porostech a rozmnožovacím materiálu ovocných rodů a druhů a jeho uvádění do oběhu, ve znění vyhlášky č. 138/2020 Sb.

Změny vyhlášek reagují na přijatou novelu zákona o oběhu osiva a sadby, publikovanou pod č. 334/2020 Sb.

Ve vyhlášce č. 332/2006 Sb., o množitelských porostech a rozmnožovacím materiálu chmele, révy, ovocných rodů a druhů a okrasných druhů a jeho uvádění do oběhu, dochází zejména k úpravě některých technických podmínek způsobu pěstování množitelských porostů a rozmnožovacího materiálu chmele, révy, ovocných rodů a druhů a okrasných druhů a jeho uvádění do oběhu a označování.

Ve vyhlášce č. 96/2018 Sb., o množitelských porostech a rozmnožovacím materiálu ovocných rodů a druhů a jeho uvádění do oběhu, dochází k úpravě termínů pro podání žádosti o uznání množitelského porostu a rozmnožovacího materiálu pěstovaného v polních podmínkách a termínů oznámení o rozsahu výroby konformního rozmnožovacího materiálu ovocných rodů a druhů a materiálu uváděného do oběhu za zvláštních podmínek podle jednotlivých skupin porostů v příloze č. 7.