Zemědělství Vietnamu komplikuje COVID

Devatenáct provincií na jihu Vietnamu hlásí velké výzvy v zemědělské výrobě v důsledku ohnisek covidu a přísného sociálního distancování, což by mohlo vést k nedostatku potravin. Region delty Mekongu je po celá desetiletí významnou světovou zásobárnou rýže, centrem akvakultury a tropického ovoce.

Společnosti zabývající se chovem ryb (pangasiů apod.) zaznamenaly na jihu Vietnamu pokles výrobní kapacity o 60–70%, přičemž cíl exportu ve výši 9 miliard USD pro letošní rok podle zprávy ministerstva zemědělství a rozvoje venkova asi nebude splněn. Přispět k tomu může i zpřísnění dovozu mražených aqua produktů do Číny.

Zemědělci nemohou mnohdy dodávat maso, ovoce a zeleninu z důvodu omezených možností dopravy. Dopravu komplikuje šíření covidu i komplikovaná karanténní opatření na hranicích jednotlivých provincií. Export ovoce a zeleniny by mohl meziročně klesnout o 30 procent.

Mnoho masokombinátů bylo nuceno zavřít provoz, protože nemohou udržet pracovníky trvale v provozovnách v tzv. modu „jez, spi a pracuj“ a většina zaměstnanců není očkovaná. Např. ve významné společnosti Vissan bylo před týdnem 43 pozitivně testovaných pracovníků a výroba byla dočasně přerušena. Plně očkovaných obyvatel Vietnamu je aktuálně 1%, alespoň jednu dávku dostalo 10% obyvatel.

Chod mnoha výrobních podniků zůstal zachován díky izolaci pracovníků na pracovišti v modu „jez, spi a pracuj“.
Epidemie covidu se ve Vietamu rozšířila až na začátku letošního června a továrny mohou po zbytek roku čelit mnoha výzvám, přičemž potravinový dodavatelský řetězec může být značně narušen.
Významný je např. nedostatek vepřového masa na místním trhu. V obchodech velkých měst je možné vidět stále více produktů ze zahraničí (ovoce, mléčné výrobky, maso, trvanlivé potraviny).

Vláda opožděně hledá řešení na podporu zemědělců a udržení výroby v chodu: Všichni lidé ve výrobě by měli být očkováni, měly by být prodlouženy krátkodobé půjčky, továrny by měly dostat slevu na elektřinu.
Zdroj: Ing. Luboš MAREK,